In de winter eten wij graag lekker geurende stoofpot uit de oven. Deze jachtschotel met lam en kruiden was voor 2 dagen bedoeld maar was in één keer op! Het is een superlekker gerecht met zacht gesudderd lamsvlees in kruiden, knoflook en sjalotjes onder een dakje van dun gesneden aardappeltjes met zeezout, olijfolie en tijm. Terecht een top 10 gerecht in onze familie. Het is alleen wel jammer dat de schotel zo snel op is!
Oh nee, wéér een kookboek..
Ik ben gek op het lezen van kooktijdschriften en kookboeken. Elke keer neem ik me weer voor écht geen nieuw kookboek te kopen maar kom ik weer thuis met een nieuwe aanwinst. Ik kan er zo van genieten! Na al het lezen bewaar ik recepten die me het lekkerste lijken en die probeer ik uit op de familie. De toppers blijven, de minder geslaagde uitprobeersels halen een tweede keer niet. Het recept van de jachtschotel met lam en kruiden komt uit het boek Feast van Sabrina Ghayour en zag er zo heerlijk uit dat ik er meteen mee aan de slag ben gegaan.
Tijdens het koken en proeven kom je er bij het maken van recepten vaak achter dat er toch nog iets bij kan of je het beter op een andere manier kunt aanpakken. Zo voegen wij champignons toe, gebruiken we wat meer aardappelen, wat minder lamsvlees en maken we het gerecht iets anders klaar. Het resultaat is echt een fantastische stoofpot, probeer het zelf!
Lekker braden en bakken, de oven doet de rest
Voor dit gerecht moet je naar de slager voor een mooie lamsbout zonder bot. Haal ongeveer 2 uur voordat je begint de lamsbout uit de koeling, zodat deze op temperatuur is. Nu kan het geurfeest beginnen!
Je bakt eerst kruiden in een dikke braadpan en hier voeg je het vlees aan toe. Je bakt het vlees lekker bruin (er komt eerst sap uit het vlees, bak door totdat het opdroogt en het vlees bruin kleurt). Daarna bak je uien mee. Als deze glazig worden kan er wortel, champignon, sjalot en knoflook bij. Er gaat best wat knoflook in maar deze lost helemaal op in de stoofpot en smaakt fantastisch bij lam. Je bakt alles lekker mee waarna je de kruiderij toevoegt. Tot slot bestrooi je de jachtschotel met bloem. Hierover giet je warme bouillon. Je roert met de bouillon aanbaksels op de bodem los voor extra lekkere jus.
Bovenop de jachtschotel maak je een dakje van dunne aardappelschijfjes. Je begint hiermee aan de buitenkant en je werkt naar binnen. Wij hadden wat over dus die hebben we over de bovenkant verspreid. Als je het wat netter opbouwt krijg je een heel mooie spiraalvorm bovenop. Je sprenkelt wat olijfolie over de aardappeltjes, strooit er tijmblaadjes, zeezout en peper over en je schuift de schotel met de deksel op de pan 1,5 uur in een warme oven.
Je huis gaat zich nu vullen met heerlijke geuren. Na 1,5 uur zet je de oven wat hoger en haalt de deksel van de pan. Je bakt de jachtschotel in een half uurtje mooi bruin en kunt aan tafel. Je kunt er eventueel een frisse salade bij serveren en samen lekker genieten van dit heerlijke eenpansgerecht. Het gerecht is voor 4-6 personen. De jongens vonden het zo verschrikkelijk lekker dat de pot in één keer op ging. Bij minder groter eters of tijdens een diner met meerdere gangen is de jachtschotel zeker voldoende voor 6 personen.
Zo maak je de jachtschotel met lam en kruiden:
Ingrediënten
- 800 gr ontbeende lamsbout
- 800 gr roodschillige aardappels
- 1 el komijnzaad
- 5 kardemompeulen (of 2 tl. poeder)
- 2 grote uien
- 7 tenen knoflook
- 6 sjalotjes
- 150 gr kastanje champignons
- 2 grote wortels
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl Engelse mosterdpoeder
- 1/4 tl cayennepeper
- 1/2 el tijmblaadjes
- 2 el bloem
- 500 ml rund- of lamsbouillon
- 4 el (bak) olijfolie
- (zee)zout
- versgemalen peper
Bereiding
Voorbereiden
Snijd de uien in vieren en daarna in dunne plakjes. Haal eventueel vet en zenen van de lamsbout en snijd deze in blokjes van 2 cm. Maak de knoflooktenen schoon en hak ze in vieren. Maak de sjalotjes schoon en halveer ze als ze aan de grote kant zijn. Schrap de wortels schoon en snijd ze in plakjes van 1 cm.
Gebruik zelfgemaakte bouillon of maak deze van tevoren met 500 ml. gekookt water en een bouillonblokje. Was de aardappels goed en snijd deze met een scherp mes of keukenmachine in dunne plakjes. Ris de tijmblaadjes van de steeltjes. Plet de kardemompeulen met een groot mes, zodat ze open zijn. Borstel de champignons schoon en snijd ze in vieren.
Jachtschotel met lam en kruiden maken
Verwarm de oven op 170°C. Zet de braadpan op middelhoog vuur en verwarm 11/2 el olie in de pan. Voeg de komijn en de kardemompeulen toe en roerbak ze ca. 2 minuten totdat de geuren vrijkomen. Voeg het vlees toe en bak dit totdat het vocht is verdwenen en het vlees licht bruin kleurt. Voeg dan de ui toe en bak deze 5 minuten mee totdat deze glazig is.
Voeg nu de knoflook, wortel, champignons en sjalotjes toe en roer deze goed door. Laat dit even bakken samen en voeg na 4 minuten 1/4 tl. zout, vers gemalen peper en de overige kruiden (komijn, kaneel, gember, mosterd, cayenne)- behalve de tijm- toe. Roer dit goed door zodat het goed is verdeeld en strooi dan de bloem gelijkmatig over de schotel. Roer de bloem goed door het gerecht en schenk dan de bouillon in de pan.
Roer alles goed door elkaar, zet het vuur uit en leg dan dakpansgewijs de aardappelschijfjes op het gerecht. Begin aan de buitenkant en eindig binnenin. Schenk vervolgens 2 el olijfolie over de aardappeltjes en bestrooi deze met wat zeezout, vers gemalen peper en de tijm. Je jachtschotel is klaar en kan de oven in! Schuif hem in de oven voor 1,5 uur. Verhoog daarna de temperatuur van de oven naar 220°C, haal de deksel van de pan en bak de schotel in ca. 35 minuten mooi bruin en gaar.
Wat een heerlijk gerecht is dit! We hopen dat je er net zo van geniet als wij.