Zalm teriyaki met Japanse groenten

door Babs
Zalm teriyaki met Japanse groenten

Zalm teriyaki is gemarineerde zalm die je in de marinade bakt, waardoor hij een heerlijke smaak krijgt. De marinade kan je kant en klaar kopen of simpel zelf maken. We combineren de zalm met in rijstazijn en suiker aangemaakte groenten. Heerlijk met witte gestoomde of gekookte rijst.

Onze kids zijn gek op sushi, maar willen ook graag warm eten. Zalm teriyaki is de perfecte mix! Je maakt een marinade van sojasaus met sherry en suiker. Hierin marineer je de zalm, die je wat later met marinade en al in de oven bakt.

Ondertussen maak je rijstwijn (verkrijgbaar bij de grotere supermarkt) met wat suiker aan tot een iets dikkere marinade. Deze laat je afkoelen. Je snijdt de groenten klein en giet de afgekoelde marinade over de rauwe verse groente. Je kookt er wat (plak) rijst bij en dan is het écht smullen geblazen want dit is superlekker samen.

Zo maak je zalm teriyaki met Japanse groenten

Zalm teriyaki met Japanse groenten

Zalm teriyaki met Japanse groenten

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • 60 ml. sojasaus
  • 1 el. fijne kristalsuiker
  • 2 el. sherry
  • 3 zalmfilets zonder vel
  • 1/2 komkommer, met schil, zaadjes eruit in dunne plakken
  • 4 wortels, in luciferreepjes gesneden (julienne)
  • 1/2 rettich of 10 radijsjes, in luciferreepjes gesneden (julienne)
  • 1,5 el. Japanse ingemaakte gember, in kleine stukjes
  • 1 tl. fijne kristalsuiker
  • 100 ml. rijstazijn
  • gestoomde of gekookte witte (plak)rijst voor erbij

Bereiding

Voorbereiden:

Meng de sojasaus met de suiker en sherry totdat de suiker is opgelost. Leg de zalmfilets in een ondiepe schaal waar ze net naast elkaar inpassen en giet de marinade over de zalmfilets. Zet de zalmfilets minimaal 30 minuten weg in de koelkast.

Breng de rijstazijn in een klein pannetje met de suiker aan de kook en laat dit 5 minuten zachtjes inkoken. Zet dit daarna weg om af te koelen. Snijd de wortels en rettich of radijsjes in kleine, dunne luciferreepjes. Snijd ook de gember in fijn. Verwijder het zaad uit de halve komkommer (tip: gebruik hiervoor een lepel). Snijd de komkommer in dunne plakjes en leg dit in een vergiet waar je wat zout over strooit. Laat dit ongeveer 10 minuten intrekken. Spoel de komkommer daarna af en dep ze droog. 

Zalm teriyaki bakken: 

Warm de oven voor op 180 °C. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hierop de zalm. Giet vervolgens de marinade uit over de zalm en schuif de bakplaat in de oven. Bak de zalm in 8 - 10 minuten net gaar. 

Meng de groenten en giet er de afgekoelde saus over. Je kunt deze salade ook al van tevoren maken en in de koeling zetten.

Combineer de zalm teriyaki met de frisse salade en gestoomde rijst. 

頂きます!

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
error: Content is protected !!