Zalm in bladerdeeg – Pasticcio di Salmone

door Babs
Zalm in bladerdeeg

Het is zo leuk om iets bijzonders op tafel te zetten wat niet alleen superlekker, maar ook makkelijk te maken is. Deze zalm in bladerdeeg ziet er heel spectaculair uit en dat is hij ook! Hij is gevuld met zalmsnippers, artisjokharten en kwarteleitjes. Je kunt er ook nog truffelolie door doen. Je verpakt hem in bladerdeeg en bakt hem af in de oven, zo lekker!

Een van onze vriendinnen heeft jarenlang in Italië gewoond. Daar volgde ze diverse cursussen Italiaans koken en jeetje wat kan zij lekker koken! Een van onze favorieten is haar ‘Pasticcio di salmone in Crosta’ ofwel zalm in bladerdeeg. Hij ziet er zo leuk uit. De vulling is een heerlijke combinatie van zalm met kruiden, truffelolie, kwarteleitjes en frisse artisjok. Je kunt de zalm zo mooi of eng versieren als je zelf wilt. Even afbakken en klaar! Een echte superfavoriet bij iedereen die hem heeft gegeten.

Zalm vullen, versieren en afbakken

Voor de zalm in bladerdeeg heb je het liefst twee stukken zalm nodig van gelijke grootte. Die vormen samen de onder-en bovenkant, ertussenin komt de vulling. Je kunt niet altijd twee gelijke stukken vinden dus voor de bovenkant kan je eventueel ook twee stukken gebruiken die samen net zo groot zijn als de onderkant. Tussen deze twee stukken zalm komt de vulling. Deze maak je van zalmsnippers, wat peper en zout, marjoraan, verse peterselie en tijm en wat truffelolie. De truffelolie geeft net wat extra smaak maar kan je ook weglaten. Je kunt de vulling in de keukenmachine mengen om deze wat gladder te maken.

Hierna bak je artisjokharten. Deze kan je uit blik gebruiken. Je moet ze alleen even laten uitlekken voor je ze bakt. Je blust ze af met witte wijn. Ondertussen pel- en halveer je kwarteleitjes (deze hebben echt een lekkere en wat andere smaak dan gewone eieren). Nu kan je deeg uitrollen in een bakplaat of grote ovenschaal leggen. Hierop leg je de onderste- en grootste helft van de zalm. Deze beleg je met de zalmvulling, artisjokstukjes en kwarteleitjes en de andere zalmhelft gaat erbovenop. Je kunt de zalm eventueel wat bijsnijden om een soort zalmvorm te krijgen.

Nu kan je je van je creatieve kant laten zien want nu kan je de zalm met bladerdeeg gaan inpakken. Hiervoor vouw je het bladerdeeg rond de zalm en pak je deze helemaal in. Wat je overhebt aan bladerdeeg snijd je eraf. Hier kan je schubben, een oog en vinnen van maken en op de vis plakken. Je kunt ook met een mes of vork nog wat bijtekenen op het bladerdeeg voor een extra vis effect. Je bestrijkt de zalm met wat ei en deze bak je in 25 minuten af in de oven. Lekker met sperziebonen met groene asperges. Bellissimo!

Zo maak je zalm in bladerdeeg:

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg

Recept printen
Aantal personen: 6 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.5/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

  • 800 gr. verse zalmfilet zonder vel
  • 200 gr. gerookte zalmsnippers
  • 270 gr. vers bladerdeeg
  • 6 kwarteleitjes
  • 2 artisjokkenbodems, uitgelekt
  • 1/2 glas witte wijn
  • 1/2 eiwit
  • 1 ei
  • 1 tl. truffelolie
  • 1/2 tl. marjoraan
  • 1 takje tijm
  • 1 el. verse peterselie
  • 2 el. (bak) olijfolie
  • zout
  • vers gemalen peper

Bereiding

Voorbereiden:

Was en snijd de peterselie klein, deel de artisjokkenharten in vieren. Kook en pel de kwarteleitjes. 

Zalm in bladerdeeg maken:

Maak eerst de zalm vulling: meng de zalmsnippers met 1/2 eiwit, de truffelolie, marjoraan, peterselie en tijm en maak op smaak met zout en peper. Je kunt deze nog fijner malen in de keukenmachine. Bak de artisjokkenharten in 1 el. olijfolie glazig en blus deze af met de wijn.  Maak op smaak met zout en peper. Halveer de kwarteleitjes. Verwarm de (hete lucht) oven voor op 200 ℃. 

Maak daarna de zalm in bladerdeeg: verdeel de zalm in twee gelijke hoeveelheden. Het grootste stuk (liefst één geheel) gaat onderop. Rol het bladerdeeg uit en leg het in de midden van een ingevette ovenschaal of bakplaat. Leg de onderste, grootste helft van de zalm in het midden van het bladerdeeg. Besmeer deze met de zalmsnipper vulling. Leg hier bovenop de kwarteleitjes en artisjokkenstukken (zie foto's). Hier bovenop leg je de andere helft van de zalm.

Vouw het bladerdeeg om de gevulde zalm heen. Snijd het teveel aan bladerdeeg eraf en maak hier eventueel decoratie van (schubben, ogen, vinnen). Bestrijk het bladerdeeg met (even losgeklopt) ei en bak de zalm in bladerdeeg in 25 tot 30 minuten knapperig lichtbruin en gaar. 

Serveer de zalm in zijn geheel en snijd ze met een scherp mes in mooie plakken.  

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Echt een feestje!

Zalm in bladerdeeg
Familie favorieten
error: Content is protected !!