Als je in Spanje ooit paella met garnalen, kip en chorizo hebt gegeten vergeet je het nooit meer, zo lekker! Wij maken thuis graag ons eigen paella recept. Het is heerlijk, leuk én makkelijk om te doen en je haalt de Spaanse zon heel eventjes terug.
Ooit aten we in Spanje uit een traditionele Paella pan (met een doorsnede van wel 1 meter) heerlijke paella met Spaanse chorizo worst en zeevruchten. Alle smaken waren zo goed ingetrokken, echt fantastisch lekker. Eenmaal thuis zijn we gaan proberen om hetzelfde paella recept te maken als we in Spanje proefden en dat is goed gelukt!
Er is niet één recept voor Paella. Je kunt in paella doen wat je wilt; zeevruchten (garnalen, vis, mosselen) met doperwten en visbouillon of kip, chorizo met bijvoorbeeld sperziebonen. Of je voegt alleen groente toe en laat dit met een lekkere bouillon intrekken.
Het is wel belangrijk dat je voor paella kort korrelige rijst gebruikt. Deze neemt het beste de smaken én vocht op en blijft stevig (gewone rijst wordt snel papperig). Je kunt deze speciale rijst in bijna elke supermarkt kopen.
Ons favoriete paella recept is een ‘Paella mixta’, met vlees en vis. Wij vinden de mix van smaken van de kip met chorizo worst, mosseltjes en garnalen in een heerlijke kippenbouillon gewoon heerlijk! Laat je niet afschrikken door de lijst aan ingrediënten die in het paella recept gaan. Je hebt hem echt zo gemaakt.
Je fruit eerst het vlees (haal je met schuimspaan uit de pan). Daarna fruit je de ui, knoflook, tomaat, paprika en citroen samen. Daar komen de kruiden, de rijst en het vlees bij, je voegt de bouillon toe en laat alles lekker pruttelen:
Op het laatst voeg je de zeevruchten toe (kan je ook weglaten). Dit dien je met wat peterselie erover op. Het is een dag later ook nog heerlijk want dan zijn de smaken ingetrokken.
Zo maak je het makkelijke paella recept:
Ingrediënten
- 60 ml. olijfolie
- 4 drumsticks, gehalveerd
- 200 gr. chorizo worst, in plakken
- 1 ui, gesnipperd
- 2 grote tenen knoflook, gehakt
- 1 rode paprika, zonder zaadjes in blokjes
- 4 grote trostomaten, in stukjes
- 1 el citroenrasp
- 440 gr. paella rijst
- 1 l warme kippenbouillon
- 1/4 tl saffraandraadjes geweekt in 60 ml. warm water
- 1/4 tl chili vlokken
- 1 tl paprikapoeder
- 60 ml. droge sherry
- 450 gr gemengde zeevruchten
- 160 gr doperwten (bevroren)
- 30 gr. gehakte peterselie
- *
- Verder nodig:
- Grote wok of braadpan met dikke bodem
- Eventueel schuimspaan
Bereiding
Voorbereiden:
Maak alle groente schoon en snijd ze fijn. Halveer de drumsticks en snijd de worst in plakken. Halveer de plakken worst nog twee keer. Rasp de citroen. Kook wat water en giet 60 ml. water in een kommetje. Doe hier de saffraan bij en laat dit weken totdat je het nodig hebt.
Makkelijke paella recept maken:
Verhit de olie in een grote wok of braadpan met dikke bodem. Bak op een matig vuur de kip in ca. 7-10 minuten lekker bruin. Haal de kip uit de pan en bak de chorizo worst in 5 minuten goudbruin. Haal de chorizo uit de pan (kan bij de kip op een bord). Bak nu zachtjes de ui met de knoflook en tomaten (ze mogen niet bruin worden) en voeg daarna de paprika en citroenrasp toe. Laat dit nog 2 minuten pruttelen.
Roer nu de kruiderij (paprika, chili vlokken, saffraan met water) erdoor en voeg de rijst toe. Roer er ook de kip, chorizo en bevroren erwten erdoor. Giet tot slot de bouillon erbij en roer nog een keer. Draai nu het vuur laag en laat de paella in ca. 20 minuten gaar worden.
Het is belangrijk dat je niet tussendoor roert!
Roer tot slot de zeevruchten met de sherry door de paella. Laat dit nog 5 minuten rustig garen. Bestrooi de paella met peterselie en dien op.
Ik proef nu al weer de Spaanse zon ♥
Buen apetito!
4 reacties
Lijkt me heerlijk! Aangezien ik het graag van tevoren klaarmaak, vraag ik me af hoe ik de paella dan weer het smakelijkst op temperatuur krijg. (Ik heb geen oven.)
Marlies
Hoi Marlies, paella is het lekkerste als hij krokant gebakken is. Je kunt het dus perfect opbakken als je het wilt opwarmen én de smaken zijn dan heerlijk ingetrokken! Je doet een flinke scheut (bak) olijfolie in een pan, halfhoog vuur, paella erbij en lekker krokant opbakken (dus pas om de 4-5 minuten roeren). Zo lekker! Ruik nu alweer heerlijke Spaanse paella. Geniet er lekker van! Groetjes, Babs
Hoe halveer je de drumsticks? Bot doormidden klieven bedoel je?
Hi Joke, nee je laat het bot heel en snijdt de helft van de kip los. Sucess, geniet er lekker van🥘 Groetjes, Babs🤗