Risotto met doperwten, venkel en kabeljauw

door Babs
Risotto met doperwten, venkel en kabeljauw

Als de temperatuur buiten oploopt eten wij vaak lichtere gerechten. Risotto met doperwten is dan geliefd, helemaal met venkel en wat frisse citroenrasp. We maken vaak vegetarische risotto wat superlekker is met Parmezaanse kaas. Deze keer hebben er een stukje vers gebakken kabeljauw op gedaan wat het helemaal een feestje maakt!

Het verschil tussen risotto en gewone rijst is, dat risotto extra veel vocht kan opnemen. Doordat de rijst vocht opneemt zet deze uit en wordt deze lekker zacht met een heerlijke smaak. Voor risotto moet je wel even de tijd nemen. De rijst moet namelijk de tijd krijgen om de bouillon te absorberen. Beetje bij beetje neemt de rijst het vocht op. Met elke lepel bouillon die je toevoegt wordt je gerecht steeds zachter en smaakvoller.

Je begint meestal bij het maken van risotto met smaakmakers ui en eventueel knoflook. Deze fruit je even aan, waarna je de risotto rijst toevoegt en ook even wat olie laat opnemen en meebakt. Dit doe je kort want daarna blus je de rijst af met een beetje wijn of sherry. Nadat dit lekker in de rijst is getrokken giet je de bouillon op. Dit neemt zo’n minuut of 20 in beslag. In de foto’s hieronder zie je hoe je start. De bouillon is goed zichtbaar. Als je klaar bent is de bouillon bijna geheel opgenomen door de rijst.

Je kunt door risotto van alles doen; doperwten, groene asperges, vis en vlees. Wij kiezen deze keer voor risotto met doperwtjes van de markt (verse doperwten moeten langer garen, voeg diepvries doperwten pas de laatste 5 minuten toe), verse venkel met lekker veel loof en citroenrasp. Dit smaakt samen met de Parmezaanse kaas heerlijk. We bakken er als extra kadootje nog wat kabeljauw bij, lekkerrrr!

Zo maak je risotto met doperwten, venkel en kabeljauw:

Risotto met doperwten, venkel en kabeljauw

Risotto met doperwten, venkel en kabeljauw

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 2.7/5
( 3 beoordeling )

Ingrediënten

  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1/2 venkel, in kleine stukjes
  • 500 gr verse doperwten in schil
  • 11/2 el Olijfolie
  • 1dl. witte wijn
  • 300 gr Arborio rijst
  • 1,2 l groente bouillon (van tablet)
  • rasp van 1/2 (biologische) citroen
  • 250 gr kabeljauw
  • 1 1/2 el. margarine
  • Vers gemalen peper
  • Zeezout
  • 60 gr. Parmezaanse kaas
  • 1 el. Roomboter

Bereiding

Voorbereiden: 

Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Dop de doperwten. Was de venkel en hak de helft van de venkel met loof in kleine stukjes. Was en borstel de citroen goed schoon en rasp de helft van de citroen. Bestrooi de kabeljauw met zout en peper. 

Risotto met doperwten, venkel en kabeljauw maken: 

Verwarm de olijfolie en fruit hierin zachtjes de ui. Voeg na 1 minuut de knoflook toe en bak dit samen 2 minuten. Als het wat kleur heeft gekregen voeg je de venkel toe. Bak deze nog 4 minuten mee. Voeg daarna de rijst toe en roerbak deze 4 minuten mee. De rijstkorreltjes moeten wat glaziger worden door de olie en het bakken. 

Blus de rijst met groente af met de wijn en roer dit even door. Giet vervolgens een soeplepel bouillon over de groente en rijst en roer dit door.  Voeg daarna de doperwten toe en roer ze even door de rijst met overige groenten. Giet nu soeplepel voor lepel bij het rijstmengsel. Je voegt pas een nieuwe soeplepel bouillon toe als de vorige lepel bouillon bijna is opgenomen door de rijst (er is dan weinig bouillon meer te zien). Ga hiermee door totdat alle bouillon is opgenomen en je een mooie zachte risotto hebt (zie foto). 

Zet het vuur uit en roer de citroenrasp door de risotto. Roer daarna de boter goed door de risotto en maal er wat verse peper over. Voeg 40 gram Parmezaanse kaas toe en roer deze ook goed door. 

Smelt halverwege het opgieten van de bouillon de margarine in een pan. Als de margarine wat kleur krijgt voeg je de kabeljauw toe. Bak deze 4 minuten en draai deze om. Bak hem in nog 4 minuten knapperig bruin. 

Leg op elk bord anderhalve soeplepel risotto. Leg hier bovenop een stuk kabeljauw moot en strooi er wat Parmezaanse kaas over.

Geniet ervan ♥

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!