De lekkerste kaasfondue maak je zelf

door Babs
Lekkerste kaasfondue

Een echte favoriet van ons allemaal is zelfgemaakte kaasfondue. Weet je dat je de lekkerste kaasfondue in 10 minuten maakt? Je kookt wijn, laat hierin de kaas smelten, bindt het met maïzena en je bent klaar. We dopen er knapperig zuurdesem brood in en kastanje champignons. Heerlijk en supergezellig om samen te doen!

Gourmetten en fonduen maakt eten samen toch altijd extra gezellig. Lekker lange vorkjes met brood erop in de kaas dopen en dan maar hopen dat je stukje brood niet valt…Wat dat betreft blijft Asterix en Obelix in Helvetia een topper, als je ziet wat daar voor straffen op het verliezen van een stukje brood stonden;-)

Met de lekkerste Zwitserse kazen

Kaasfondue lijkt een hele toer om te regelen maar je hebt het zo gemaakt! Het belangrijkste is goede kaas. Die kan je het beste vers laten malen bij de kaasboer. Wat dat betreft zijn er heel veel kaasvarianten mogelijk. De bekendste kaasfondue kazen zijn toch wel emmentaler en gruyère. Twee echte Zwitserse fonduekazen uit het land waar kaasfondue is uitgevonden. Wij houden wel van wat pit in de kaasfondue dus vragen altijd om een mix met Appenzeller erdoor. Appenzeller is ook een Zwitserse kaas, die minimaal 3 maanden moet rijpen en wordt verrijkt met een geheim kruidenmengsel.

Wat onze lekkerste kaasfondue helemaal afmaakt is kaastopper Vacherin Mont d’Or. Dit is een kaas, die in Frankrijk en Zwitserland wordt gemaakt van rauwe koemelk. Deze kaas is wat zoetig en heel romig. Je kunt deze kaas alleen van september tot april krijgen, perfect dus voor het kaasfondue seizoen!

In 10 minuten klaar!

Het maken van de kaasfondue gaat zo snel, dat het heel handig is om de rest (salade, stokbrood gesneden, vuur van brander aan) klaar te hebben voordat je begint. Zo kan je direct eten als de kaasfondue klaar is en heeft deze niet veel kans om af te koelen of te schiften.

Na het kopen van de kaas, haal je deze ongeveer 2 uur voor het maken van de kaasfondue uit de koelkast om op kamer temperatuur te komen. Je wrijft een vuurvaste fonduepan of caquelon (speciaal voor kaasfondue) in met de binnenkant van 2 tenen knoflook. Hierbij is het belangrijk dat je de bodem en rand inwrijft tot waar de wijn en kaas gaan komen. De knoflooksmaak trekt dan bij het koken in de wijn en fondue.

Voordat je start maak je een papje van 2 el. maïzena, 2 el wijn en 2 el kirsch (je kunt ook 4 el. wijn gebruiken als je niet van kirsch houdt). Meng dit goed met een (kleine) garde. Nu giet je de rest van de wijn in de pan. Dit breng je aan de kook. Hierin doe je de geraspte kaas en dit meng je met een houten pollepel totdat het gesmolten is. Dit gaat heel snel. Nu doe je de in stukken gesneden Vacherin Mont d’or erbij en ook dit laat je smelten.

Tot slot roer je nog een keer in het maïzena papje en dit giet je in één keer in de fondue. Goed roeren en je ziet het dikker worden en binden. Je fondue is klaar! Zet hem voorzichtig op de brander en zet deze zo hoog, dat de kaasfondue licht pruttelt maar niet te hard gaat. Dippen maar en .. verlies je stukje brood niet!

Zo maak je de lekkerste kaasfondue:

Lekkerste kaasfondue

De lekkerste kaasfondue maak je zelf

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.1/5
( 11 beoordeling )

Ingrediënten

 • 250 gr. emmentaler
 • 250 gr. gruyère
 • 100 gr. Appenzeller
 • 1 stuk Vacherin Mont d'Or
 • 2 tenen knoflook
 • 430 ml. droge witte wijn
 • 2 el. maïzena
 • 2 el. kirsch
 • (zuurdesem) stokbrood
 • *
 • Eventueel erbij:
 • 100 gr. kastanje champignons
 • frisse salade
 • *
 • Verder nodig:
 • Caquelon (of andere vuurvaste pan)
 • Spiritusbrander

Bereiding

Voorbereiden:

Pel en halveer de knoflook, wrijf de binnenkant van de pan flink in met de gehalveerde tenen knoflook. Haal de kaas uit de koelkast en breng deze op kamertemperatuur. Verwijder de bovenste korst en buitenste rand van de Vacherin Mont d'Or en snijd de Vacherin Mont d'Or in grove stukken. Verwarm de oven en bak het stokbrood knapperig. Snijd het stokbrood in plakken of grove stokken zodra het is afgekoeld. 

Lekkerste kaasfondue maken: 

Meng de maïzena met een (kleine) garde met 2 el. wijn en 2 el. kirsch. Roer deze tot een egaal mengsel. Zet de Caquelon op het vuur en giet hier de rest van de wijn in. Breng de wijn aan de kook en doe de helft van de geraspte kaas in de pan. Roer met een houten pollepel totdat de kaas is gesmolten en doe dan de rest van de geraspte kaas in de pan. Roer totdat alle kaas is gesmolten en zet daarna het vuur iets lager en de fondue rustig bubbelt.

Voeg nu de in blokken gesneden Vacherin Mont d'Or bij de kaasfondue. Roer totdat alles is gesmolten (er kunnen stukjes van de onderste korst overblijven die niet helemaal smelten). Roer nu nog een keer het maïzena mengsel goed door en giet dit in een keer bij de kaasfondue. Roer met de houten lepel het mengsel goed door en laat dit in 2 minuten binden tot een mooi glad mengsel wat niet te dun is.

Je kaasfondue is klaar. Zet deze zo snel mogelijk op de spiritusbrander en blijf roeren totdat je gaat eten. Zet daarna het vuur niet te hoog, de kaasfondue mag lekker pruttelen maar niet te hard. Vergeet niet de lekkere knapperige kaaskorst als alle zachte kaas op is van de bodem te halen en op te eten, deze is ook heerlijk!

Tip: als je fondue te dun blijft, roer er dan nog een keer een papje van 1 el maïzena en 2 el. wijn door. Als je fondue te dik is, roer er dan nog een 1/2 glas wijn door.

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Zo lekker en gezellig! Geniet ervan samen 🧡

Lekkerste kaasfondue
Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!