Zelf vanillevla maken

door Babs
Zelf vanillevla maken

Eigenlijk is het best gek dat Nederlanders zo gewend zijn aan vanillevla uit een pak. We zijn er mee opgegroeid en groot geworden maar jeetje wat een verschil is het als je zelf vanillevla maakt! Superlekker en helemaal niet moeilijk om te maken. Als je op zoek bent naar een snel en heel lekker toetje, maak dan zelf eens vla met dit makkelijke recept.

Echte zuivelkampioenen

Nederlanders zijn echte zuivelkampioenen. We zijn er mee opgegroeid want na alle ‘melk is goed voor elk’ kwam al gauw yoghurt, vla, vlaflip en meer in literpakken op de markt en we eten het nog steeds. In het buitenland zal je niet snel literpakken toetjes aantreffen, wel kleine eenpersoon potjes.

Misschien is het daarom dat wij vanillevla als een lekker basisproduct zien en niet echt als een echte delicatesse. Maar dat is het wel! We hebben zelf vanillevla gemaakt en dat was zo verschrikkelijk lekker. Niet te vergelijken met de vanillevla uit een pak. Dus hierbij een dikke tip voor een lekker en bijzonder toetje, maak eens vanillevla!

Mengen, koken, klaar

Vla maken is verbazend makkelijk. Je kookt eerste melk met vanille en wat suiker. Je gebruikt hiervoor verse vanille. Deze kan je in elke supermarkt krijgen (meestal bij de kruiden afdeling). Het is een zwart/bruin staafje. Je snijdt deze in de lengte open met een scherp mes. Binnenin zitten zwarte korreltjes, die schraap je er met een koffielepeltje uit, dat is de vanille. Deze vanillekorreltjes doe je met het leeg geschraapte stokje in de melk, samen met wat suiker. Even aan de kook brengen terwijl je roert met een garde (dit gaat heel snel, blijf erbij) en dan kan het vuur uit.

In een grote kom klop je ondertussen de eieren los en doe je de rest van de suiker, wat custard en de rest van de melk bij elkaar. Dit klop je tot een glad geheel. Nu zet je de melk met vanille weer op tot het kookt. Het vanillestokje doe je weg en je giet terwijl je klopt met de garde een klein beetje van de vanillemelk bij de eieren met custard. Vervolgens giet je al roerend de eieren met custard bij de vanillemelk in de pan. Deze zet je op en laat je heel zachtjes nog ca. 3 minuten pruttelen terwijl je rustig blijft roeren. Je ziet de vla dikker worden. Dat is het!

Je zet de vla weg met wat vershoudfolie erop (duw het folie licht op de vla zelf, zonder dat er lucht tussen zit, zo voorkom je een vel erop). Als de vla is afgekoeld kan je deze in schaaltjes of glazen gieten. Heerlijk met wat slagroom en vers fruit. Je kunt dit in de koeling zetten totdat je gaat eten❤️

Zo maak je vanillevla:

Zelf vanillevla maken

Zelf vanillevla maken

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.6/5
( 7 beoordeling )

Ingrediënten

  • 500 ml. volle melk
  • 2 eidooiers
  • 40 gr. suiker
  • 1/2 vanillestokje
  • 20 gr. custardpoeder
  • 2 el. vers geklopte slagroom
  • 4 stuks vers fruit

Bereiding

Zelf vanillevla maken:

Doe 450 ml. melk in een hoge pan.  Schraap de vanille uit het halve stokje en doe alle zwarte vanillekorreltjes (ook van het mes) in de pan bij de melk. Voeg ook het stokje en 20 gram suiker toe. Breng de melk aan de kook en zet deze uit zodra de melk kookt. Doe een deksel op de pan en laat de vanille ongeveer 10 minuten in de melk trekken. Meng ondertussen de overige 50 ml melk met de overige suiker, custard en de eidooiers en klop dit met een garde glad.

Breng de melk weer aan de kook en zet deze uit zodra de melk kookt. Giet wat van de warme melk bij het ei-custard mengsel terwijl je goed blijft roeren. Hierna giet je de inhoud van de kom bij de warme melk in de pan terwijl je goed roert. De vla wordt nu al wat dikker. Zet het vuur zachtjes aan en laat de vla nog 3 minuten koken, terwijl je goed blijft roeren (kan beste met houten lepel, zodat je ook de randjes mee kunt nemen bij het roeren).

Zodra de vla dik genoeg is, zet je het vuur uit en laat je de vla afkoelen. Om te voorkomen dat je een vel op de vla krijgt kan je de vla afdekken met vershoudfolie tot gebruik. Schep de vla in mooie glaasjes en maak ze op met een toef slagroom en vers (rood) fruit.

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!