Bramentaart met vanillekwark en citroen

door Babs
Bramentaart

Met een beetje geluk vind je in de zomer een bramenstruik vol zoete bramen. Als je genoeg plukt, kan je een fantastisch lekkere bramentaart maken met een vulling van zoete bramen, citroen en kwark. Een échte zomer favoriet!

Als het even kan gaan we erop uit om bramen te zoeken voor onze bramentaart. Niet iedereen bij ons is gek op bramen, maar als ze in deze taart gaan is iedereen er als de kippen bij om deze op te eten. Je kunt natuurlijk ook bramen kopen op de markt of bij de super. Je verwerkt ze in een lekkere bramenvulling en de combinatie met de kwark-citroen vulling en het deeg is heerlijk.

Voor het lekkerste bramentaart recept wilden we geen deegbodem met alleen bramenvulling erop. We zochten wat extra luchtigs, fris voor in de zomer. Uiteindelijk hebben we meerdere recepten die we vonden gecombineerd en de uitkomst was volgens de hele familie een succes (dus nu moeten we weer bramen gaan zoeken, haha!).

Je maakt voor de taart eerst het deeg. Hiervan gaat een deel in de bodem en van het andere deel maak je rolletjes voor het ruitje bovenop de taart. Vervolgens maak je de heerlijke bramenvulling met wat suiker, citroen, bramen en maizena. Dat is zo leuk om te doen! De bramen gaan in de pan en vormen in enkele minuten een saus, die heerlijk ruikt. Je maakt ook in een handomdraai de kwarkvulling, die gaat onderop de bodem.

Nu kan je de bodem maken en vullen. De bodem kan je maken door de lap deeg uit te rollen op een bloem bestoven aanrecht. Wij vinden het makkelijker om het deeg in de springvorm uit te drukken tot de gewenste vorm en dikte.

Na de kwark schep je heel voorzichtig de bramenvulling op de taart. Dit moet je schepje voor schepje doen, zodat deze niet in de kwark zakt. Daarna gaan de rolletjes deeg erop voor het ruitje en maak je deze af met wat boter en suiker. De bramentaart gaat daarna 35 minuten in de oven en vinden wij het lekkerste als hij nog een beetje warm is. Smullen!!

Zo maak je de bramentaart met vanillekwark en citroen:

Bramentaart

Bramentaart met vanillekwark en citroen

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.2/5
( 11 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 250 gr bloem
  • 50 gr suiker
  • citroenrasp van 1 citroen
  • Mespuntje zout
  • 125 gr boter in stukjes
  • 1 ei
  • *
  • Voor de kwark vulling:
  • 250 gr volle kwark
  • 50 gr poedersuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 30 gr amandelmeel
  • *
  • Voor de bramenvulling:
  • 450 gr bramen
  • 1 tl citroensap
  • 1 el suiker
  • 1 1/2 el maizena
  • 1 1/2 el water
  • *
  • Verder nodig:
  • 1/2 el. boter (margarine)
  • 1 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • Springvorm van 23 cm

Bereiding

Voorbereiden: 

Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed ze goed door. Maak van het deeg een bal, wikkel die in vershoudfolie en leg deze minimaal 30 minuten in de koelkast.  Was de bramen en laat ze uitlekken in een zeef. Smeer de bakvorm dun in met wat boter. 

Bramentaart met citroen maken: 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bramen in een sauspan met de citroen en de suiker. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen. Maak ondertussen een papje van de maizena en het water (even roeren met vork of kleine garde). Voeg de maizena toe aan de bramen en roer het goed door. Laat het ca. 1 minuut op een laag vuur indikken, zet het vuur uit en  laat het even afkoelen. 

Maak de kwarkvulling met vanille: meng eerst de poeder- en vanillesuiker goed met het amandelmeel. Voeg daarna de kwark erdoor en meng het goed door elkaar. 

Maak de bodem met de vulling: Snijd 2/3 van het deeg af en druk dit uit in het bakblik. Vorm hier een bodem van met een opstaande rand van ca. 3 cm. Giet het kwarkmengsel erover uit en verdeel dit gelijk over de bodem. Verdeel nu met een grote lepel de bramenvulling over de kwarklaag. Doe dit beetje bij beetje, anders zakt de bramenvulling in de kwark en deze moet erboven op blijven. Als de bramenvulling mooi gelijk is verdeeld over de bodem kan je de taart afmaken. 

Maak de taart op en bak hem in de oven: Maak van het overgebleven deeg balletjes en rol ze tot lange rolletjes op een plank. Maak je ze wat plat en snijd je ze met een mesje los van de plank (of je doet wat bloem van tevoren op de plank). Leg de platte rolletjes kruislings over de bovenkant van de taart zodat je een  ruitpatroon krijgt.  Smelt de boter en bestrijk hier de ruitjes mee, strooi er suiker over en bak de taart in 35 minuten af in de oven. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!