Jampotten desinfecteren

door Babs
Jampot desinfecteren

Als het fruit in overvloed van de struiken en bomen komt en te koop is, is het tijd om zelf jam te maken. Zeker met een moestuin is er fruit in overvloed. Je krijgt dit lang niet allemaal op en wie wat bewaard heeft wat. Maar bewaren gaat niet zomaar, dat lukt alleen goed als je bewaart in hele schone potjes. Je moet de jampotten desinfecteren en hoe dat werkt vertel ik je in dit artikel.

Schimmels en bacteriën

Hoewel bacteriën niet voor niets zijn bedacht door moeder natuur kan je ze beter niet in je vers gemaakt potje jam hebben. Bacteriën vermenigvuldigen zich met als resultaat een beschimmelde pot met muffe inhoud, die je beter weg kunt doen.

Als je dus zelf jam gaat maken, wat echt zo ongelofelijk veel lekkerder is dan uit de winkel (en je hebt ook meer keuze) is het erg belangrijk dat je heel schoon werkt. Met schoon bedoel ik zonder bacteriën en het risico dat je jam bederft. Als je eenmaal weet hoe je jampotten moet desinfecteren heb je het zo gedaan. Eigenlijk wordt het een routine tijdens het jam maken en gaat het bijna vanzelf.

Weck- of deksel jampotjes

Voordat je met de potjes aan de slag gaat om ze goed schoon te krijgen kan je kiezen of je weck- of potjes met schroefdeksels gaat gebruiken.

Potjes met schroefdeksels heb je misschien over van potten jam of appelmoes uit de winkel. Je kunt deze potjes ook leeg kopen bij diverse winkels. Het is goed om te weten dat je de deksels van de potjes eigenlijk maar één, wellicht twee keer kunt gebruiken. Daarna werken ze niet meer goed. Check bij gebruikte potjes goed of de deksels goed schoon en heel zijn. De potjes mogen geen scheuren of barsten hebben.

Weckpotten zijn glazen potjes met een rubberen ring en ijzeren klemmetjes. Je giet de jam in deze potjes, legt de ring erop en klemt het potje dicht met de klemmetjes. Bij deze potjes moet je de ringen na twee keer ook vernieuwen, de rek is er dan uit waardoor het lucht kan doorlaten. Gelukkig zijn deze ringen makkelijk verkrijgbaar.

Uitkoken en drogen

Zodra je je keuze hebt gemaakt en hebt ingeschat hoeveel jam je gaat maken kan je jampotten desinfecteren. Gebruik een grote pan, waar zoveel mogelijk potjes in kunnen. Zet de potjes met de open kant naar boven in de pan. Leg de deksels of rubbers erbij in de pan. Giet zoveel water in de pan totdat alle potjes onderstaan en breng het water aan de kook. Zodra het water kookt zet je de timer op 15 minuten en laat je de potjes met deksels of rubbers schoon koken.

Omdat de potjes super heet zijn als je ze er straks uithaalt gebruik ik altijd en tang om de potjes eruit te halen. De tang leg ik met de kant waar ik de potjes mee pak ook altijd even de laatste 5 minuten in de pan met kokend water zodat deze ook schoon is. Leg ondertussen en schone theedoek op de aanrecht.

Na 15 minuten kunnen de potjes uit de pan. Gebruik hiervoor een tang en zet ze met de opening naar beneden op de schone theedoek om uit te druipen. Dit kan je het beste doen nét voordat de jam klaar is, zodat de hete jam in de nog hete potjes kan. Op deze manier voorkom je dat de potjes knappen door de hete jam die je erin giet.

Jampotten altijd desinfecteren

Jampotten desinfecteren is niet moeilijk, maar wel heel belangrijk. Het zou echt zo zonde zijn als je kostbare oogst en werk weg schimmelt! Nu je potten schoon zijn kan de jam erin. Zorg ervoor dat je geen kloddertje jam aan de rand laat zitten, dit kloddertje kan via de deksel eerder voor bacteriën in je jam zorgen (dit voorkom je door te werken met een speciale jamtrechter).

Nadat je potje vol is en de deksel erop zit vormt zich bij het afkoelen in je potje een luchtvacuüm wat je jam beschermt tegen bacteriën. Je hoort bij de potjes met een draaideksel die afkoelen ‘plok’. Dit is het teken dat je potje goed vacuüm is. Dit vacuüm verbreek je zodra je het potje open doet, vandaar dat je open gemaakte potjes in de koelkast moet bewaren.

Weckpotten hoef je na het vullen en sluiten niet extra te wecken. Omdat er suiker in de jam zit is het langer houdbaar en de potjes zijn vacuüm dus langer houdbaar.

In sommige recepten wordt aangeraden om dichte jampotten na het maken 5 minuten op de kop te zetten om alle overtollige lucht eruit te laten gaan. Dit gaat vanzelf als de jam afkoelt en potje vacuüm trekt. Dit hoeft dus niet, mag wel.

Veel succes!

Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!