Oesters openmaken tips met vinaigrette

door Babs
Oesters met vinaigrette

Oesters zijn heerlijk. Wij hebben ze het liefst zo vers mogelijk met een beetje vinaigrette. Alleen.. hoe kan je nou makkelijk oesters openmaken zonder al teveel gedoe? Wij laten het zien!

Hoewel je ze in het begin écht even moet leren eten zijn oesters -als je eenmaal de smaak te pakken hebt- een echte delicatesse. We keken altijd een beetje op tegen het open maken van oesters, totdat we erachter kwamen hoe je ze makkelijk open krijgt. Sindsdien draaien we er onze hand niet meer voor om en genieten we er nog meer van.

Voorbereiding oesters openmaken

Oesters maak je open met een speciaal oestermes. Deze heeft een sterke punt en een dik handvat zodat je goede grip hebt.

Verder is het handig om een doek te gebruiken om de oesters boven open te maken. Je legt de oester erop voor meer grip en wrikt hem dan los. Omdat oesters uit de zee komen en soms wat wierig zijn, is het handig om een schone maar oude doek hiervoor te gebruiken want hij wordt wel vies.

Tot slot bescherm je de hand die de oester vasthoudt bij het openmaken met een handschoen. Mocht je uitschieten tijdens het openmaken van de oester dan is je hand goed beschermd.

Oesters openmaken

Zoals je in het filmpje kunt zien zoek je eerst de beste plek aan de kant van de oester waar hij scharniert, daar steek je het mes in en snijdt hem los. Je voelt het meteen als je dit goed doet; de oester laat los en je bent binnen.

Het is belangrijk om in de oester niet teveel je mes heen en weer te halen omdat je dan al het gruis van de schelp in je oester krijgt. Gruis is niet lekker om te eten en krijg je er niet makkelijk uit. Dus probeer -eenmaal binnen- van binnenuit de oester los te maken.

Nadat de oester los is, snijd je hem los van de spier. Probeer hierbij de oester zo rechtop mogelijk te houden anders loopt als het water in de oester weg en dat is nou net zo lekker voor de smaak.

Oesters eten

Na het open- en losmaken kan je de oester zo in je mond gieten. Je proeft dan de pure, zilte smaak van de zee. Wat ook lekker is, is om een vinaigrette te maken en deze over de oester te gieten. Pas wel op met vinaigrette, het overheerst snel dus gebruik er maar een klein beetje van.

Zo maak je klassieke oester vinaigrette:

Oesters met vinaigrette

Oester vinaigrette

Recept printen
Aantal personen: 2 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

  • 1/2 uitje
  • 1 1/2 el frambozen (of andere wat zoetige rode) azijn
  • zout
  • peper
  • 6 opengemaakte oesters

Bereiding

Voorbereiden:

Snipper de ui in flinterdunne stukjes. Meng de azijn met wat peper, enkele korreltjes zout en de ui snippers. Laat minimaal 10 minuten intrekken. Zet koel weg totdat je het gebruikt. Maak net voor het serveren de oesters open, verwijder eventueel gruis of stukjes schaal en snijd de oester los van de spier zodat hij helemaal los in de schelp ligt. 

Oesters met vinaigrette maken:

Verdeel de vinaigrette over de oesters en serveer ze koud. Heerlijk met een glaasje droge witte wijn (Sauvignon Blanc, Riesling of een Chablis). 

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

We hopen dat je met deze tips net zo van oesters zult genieten als wij!

Familie favorieten

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!