Kalkoen in witte wijn met venkel

door Babs
Kalkoen in witte wijn

‘Mam, kan je dit vaker maken’? Dat horen we niet heel vaak, dus dit recept houden we erin! Onze kalkoen in witte wijn met venkel is een heerlijke variant op onze andere favoriet coq au vin, welke we al meer dan 50 jaar maken. We eten de kalkoen in witte wijn met heerlijk smeuïge aardappelpuree en een lekker glaasje wijn.

We kopen niet elke dag kalkoenbouten. Op een of andere manier zijn ze niet overal verkrijgbaar dus denk je er niet zo snel aan. Maar.. ze zijn wel heerlijk als je ze in een pruttel saus lekker lang laat garen. Helemaal met wijn en verse groente.

Een tijdje terug wilde we kalkoenbouten ‘au vin’ maken. De kalkoen had al lekker staan pruttelen in de wijn, dus het huis begon al heerlijk te ruiken. Omdat we nog wat venkel, wortel, ui en champignons in de koelkast hadden liggen leek het ons lekker om erbij te doen. Toen dit mee ging stoven begon het nog lekkerder te ruiken (vooral de venkel is top met de kalkoen en de wijn!) en nam de trek bij de hele familie toe.

Ondertussen waren we druk geweest met de aardappelpuree, dus toe de kalkoen lekker mals was geworden en de groenten gaar, was het tijd voor ons super maaltje. De kids waren zo enthousiast dat we dit recept officieel tot familie favoriet hebben benoemd.

Ps: kalkoenbouten kan je niet altijd krijgen. Je kunt deze ook vervangen door 2 kippenbouten. Kip is sneller gaar dan kalkoen, dus je kunt de groente dan al na 1,5 uur koken toevoegen.

Zo maak je de kalkoen in witte wijn met venkel:

Kalkoen in witte wijn

Kalkoen in witte wijn met venkel

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.5/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

  • 1 kalkoenbout (of 2 grote kippenbouten)
  • 1 mooie knolvenkel
  • 1/2 bosje wortelen
  • 1 grote ui
  • 125 gr. champignons
  • 350 ml. witte wijn
  • 2 el. Provençaalse kruiden
  • zou, peper
  • 1 el. boter
  • 1 el. (bak)olijfolie

Bereiding

Voorbereiden: 

Dep of spoel de kalkoenbout schoon en bestrooi deze met de Provençaalse kruiden, zout en peper. Tip: maak de bout wat vochtig als de kruiderij niet goed plakt, dan blijft het beter zitten. 

Kalkoen in witte wijn maken:

Smelt de boter met de olijfolie in een braadpan. Leg de kalkoenbout in de pan als de boter gesmolten is en braad deze tot hij lekker bruin kleurt. Voeg de witte wijn toe. Als de wijn begint te koken zet je de pan op een laag vuur en laat je de kalkoen met de deksel op de pan in 2 uur garen. Keer deze zo nu en dan even om. 

Snipper ondertussen de ui. Snijd de champignon in blokjes, evenals de venkel en snijd de wortel in niet al te dikke plakjes. Voeg de groente toe aan de kalkoen in de pan en laat dit nog 30 minuten pruttelen. Let op, dat het niet te droog wordt of aanbakt. Voeg eventueel nog een scheutje heet water toe, zodat de saus smeuïg blijft. 

Kalkoen in witte wijn maken

Dien op met zelfgemaakte aardappelpuree, die je tijdens het stoven van de kalkoen kunt maken.

Geniet ervan!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!