Soms eet je gerechten waar je meteen van weet dat het niet alleen superlekker, maar ook héél goed voor je is. Geen wonder dat dit een van onze lieveling soepen is. Je knapt er echt van op! De linzen zorgen voor een lekkere bite én bodem. De tomaten, wortel, peterselie, ui en selderij geven je een vitamine boost en de spekjes verrijken de smaak. De linzensoep is superlekker en zo gemaakt. Reden genoeg om binnenkort weer een pan te maken.
Soepkom vol vitaminen, vezels en ijzer
Als het kouder wordt krijgen wij meestal zin in pasta met spekjes, gebakken aardappels, suddervlees, kippen- of erwtensoep en frites met mayonaise. Hoewel we ook heerlijke wintergroenten als spruiten, pastinaak en schorseneer eten krijg je toch soms het gevoel dat je wel een echte vitamine boost kan gebruiken. Daarnaast staat bij ons altijd een pan soep op het vuur. Heerlijk voor de lunch of rond een uur of vijf als iedereen meestal al trek krijgt en we nog niet gaan eten. Ook wat soep betreft is variatie fijn, dus we zijn altijd op zoek naar lekkere soep recepten om toe te voegen aan onze favorieten.
Vandaar dat ik deze week onze favoriete linzensoep vol verse groente met jullie deel. Linzen zijn een soort mini bonen, ze geven een lekkere bite aan de soep, waardoor het een maaltijdsoep wordt. Ze zitten echt bomvol vezels, eiwitten, ijzer en vitamine B. Er gaat verder lekker veel groente in de soep en wat groente bouillon. Om er een winterse maaltijdsoep van te maken doen we er wat spekjes bij. Die kan je ook weglaten voor een vegetarische linzensoep.
30 minuten werk, 45 minuten pruttelen en klaar
Je hebt de soep écht zo gemaakt. Je maakt de groente schoon en spoelt de linzen af. Daarna bak je de spekjes kort (dit sla je over voor de vegetarische variant) en bak je ui, knoflook, selderij, peper en wortel samen tot ze kleuren. Je voegt tomaten met sap toe, linzen, kokend water, een bouillon blokje en laat de soep 45 minuten langzaam pruttelen. Tot slot voeg je verse peterselie toe en je soep is klaar! Heerlijk met brood en een frisse salade.
Zo maak je linzensoep met groente en spekjes:




Ingrediënten
- 400 gr. bruine of rode linzen
- 1 rode Spaanse peper
- 2 el. olijfolie
- 100 gr. magere spekreepjes
- 2 uien, gesnipperd
- 4 tenen knoflook, in stukjes
- 4 wortels, in plakjes
- 4 stengels bleekselderij, in kwart boogjes
- 2 blikken tomaten (400gr. samen)
- 6 gedroogde tomaten op olie, in reepjes
- 1 blokje groente bouillon
- (zee)zout
- versgemalen peper
- 4 el. verse peterselie, gehakt
- 1,5 l water
Bereiding
Voorbereiden:
Was en snijd de peper, halveer de peper in de lengte en snijd de zaadlijst met zaadjes eruit. Snipper de ui en hak de teentjes knoflook fijn. Was en rasp de wortels en snijd ze in plakjes. Was de bleekselderij, halveer de stengels en snijd hier halve boogjes van. Snijd de gedroogde tomaten in olie in reepjes. Knip of hak de peterselie klein. Spoel de linzen af en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd de tomaten uit blik in blokjes en bewaar het vocht.
Linzensoep vol verse groente maken:
Verwarm de olijfolie in een soeppan en bak hierin de spekreepjes ca. 2 - 3 minuten. Voeg zodra ze wat beginnen te slinken de ui, knoflook, peper, wortel en selderij toe. Bak dit 5 minuten op een half hoog vuur. Kook het water en roer dit met de tomatenblokjes met sap, de gedroogde tomaten, het blokje groente bouillon en de linzen door de groente met spekjes in de pan.
Laat de soep zachtjes 45 minuten koken tot de linzen gaar zijn. Roer de peterselie door de soep en maak de soep op smaak met peper en (zee)zout. Lekker met brood en salade met fris zure vinaigrette.
Echt een van mijn lieveling soepen!

10 reacties
Hoi lekker recept ,ik ben er mee bezig maar wat ik niet kan vinden ,wat gebeurt er met de gedroogde tomaten want die zie ik verder nergen beschreven .
Moeten die meegekookt worden ??
Ja sorry John, ik kwam er laats ook achter toen ik het recept maakte dat de tomaten niet in de tekst staan. Die moeten door de soep! Ik pas het aan. Dank voor je reactie en natuurlijk superleuk dat je deze heerlijke soep maakt😊 Groetjes, Babs
Hallo Babs, wat een heerlijke gerechten maak je echt top, mijn vraag is kan je de linzensoep ook van tevoren maken en daarna opwarmen, alvast bedankt, groeten Bertus
Dank je wel! De linzensoep kan je zeker van tevoren maken en eventueel ook invriezen. Als je de soep vaker opwarmt worden de linzen steeds groter en moet je wat water toevoegen. Dat gebeurd niet bij de eerste keer opwarmen maar wel als je het een derde of vierde keer opwarmt. Het beste kan je dus alleen opwarmen wat je opeet. Geniet ervan 😋 Groetjes, Babs
Dank je wel
Natuurlijk, graag gedaan. Succes met de heerlijke soep!
Ik heb de linzensoep gemaakt en iedereen heeft heerlijk gegeten, ik heb wel iets meer spekjes gedaan, bedankt voor het recept,
Groeten Bertus
Wat fijn, klinkt goed! Groetjes, Babs
Vreemd dat er nergens gesproken wordt over de linzen voorbereiding. Niets over het laten wellen, niets over de verhouding linzen/water, niets over gewone pan of pressure cooker. Kortom ……
Hoi Sietze, je spoelt de linzen af en laat ze uitlekken in een vergiet. Daarna voeg je ze met de rest van de ingrediënten (oa 1,5l water) toe in een grote soeppan waar het lekker gaat wellen en gaarkoken in 45 minuten. Zie recept😜 Héél fijne dagen en wat leuk dat je mijn recept gevonden hebt! Groetjes, Babs