Romige kip prei pastei

door Babs
Kip prei pastei

Kip prei pastei was een van de meest favoriete gerechten uit mijn studententijd en blijft een succes! De combinatie van zacht gesmolten roomkaas, frisse prei, Oosters gemarineerde kip in knapperig bladerdeeg is gewoon zalig. Je maakt de heerlijke kip prei pastei in een handomdraai en hebt zo makkelijk een super lekker gerecht op tafel.

De pastei bestaat uit een vulling van warme prei met kip en roomkaas met crème fraîche. De pastei is omhuld met bladerdeeg, welke je bestrijkt met wat melk voor extra glans. Daarna zet je de schotel in de oven en je gerecht is klaar!

Je start met het marineren van de kip, je kunt hier ook prima vega stukjes kip voor gebruiken. Nadat de kruiden zijn ingetrokken roerbak je de kip stukjes mooi bruin. Daarna bak je de prei totdat deze wat is geslonken. Dit mengsel doe je in een ingevette schaal met bladerdeeg. Voordat je het bladerdeeg vult is het belangrijk dat je de bodem een met een vork inprikt, zodat het vocht eruit kan.

Het vullen doe je in twee lagen; na de eerste laag doe je er schepjes kruidenkaas en crème fraîche over. De resterende vulling doe je hierover heen en dan volgt de rest van de kruidenkaas met crème fraîche. Daarna kan de schotel worden dichtgemaakt met het bladerdeeg. Je kunt ook een stukje bovenop openhouden of een schoorsteentje maken voor de afvoer van het vocht, zodat je pastei niet te vochtig wordt.

Je kunt de pastei bewaren totdat je hem wilt afbakken of direct in de oven afbakken.

Zo maak je de kip prei pastei:

Kip prei pastei

Kip prei pastei

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.8/5
( 4 beoordeling )

Ingrediënten

  • - 1 pakje gewoon bladerdeeg (vriezer)
  • - 1 ui, gesnipperd
  • - 400 gram prei, gesneden
  • - 250-300 gr. kipdijfilet of (vega) kip, in reepjes
  • - 1 tl. laos (poeder)
  • - 1 tl. kurkuma (gemalen)
  • - 1 tl. gemberwortel (of djahé), gemalen
  • - 2 el. ketjap manis
  • - 180 gr. kruidenkaas
  • - 125 gr. crème fraîche
  • - 2 el. melk
  • - 11/2 el. (bak) olijfolie
  • - 1/2 el. boter

Bereiding

Voorbereiden:

Snijd de kip in reepjes en schep het in een kom met de kruiden (laos, kurkuma en djahé) en de ketjap goed om. Zet dit minimaal 1 uur in de koelkast om de kruiden goed in te laten trekken.

Ongeveer 10 minuten voordat je start met koken: haal de bladerdeeg velletjes uit de verpakking en laat ze ontdooien. Vet een grote ovenschaal in met boter en bedek de bodem en zijkanten met de bladerdeeg velletjes. Laat de randen iets uitsteken, zodat je deze later kunt terugslaan over de vulling. Prik met een vork wat gaatjes in de onderkant zodat het vocht eruit kan. Bewaar 2-3 velletjes bladerdeeg voor de bovenkant van de pastei.   

Pastei maken:

Doe de olie in een pan en fruit het uitje in ca. 3 minuten. Voeg de kip toe en bak deze totdat hij mooi bruin is. Schep de kip uit de pan en roerbak de prei 5 minuten totdat hij geslonken (maar niet bruin) is. Zet het vuur uit en meng het kip -ui mengsel goed door de prei. 

Bedek de bodem van de bladerdeeg schotel met de helft van de vulling. Schep hier in kleine lepeltjes de helft van de crème fraîche en kruidenkaas over. Verdeel dit goed over de hele schotel. Schep nu de rest van de prei-kip vulling erover en daarna weer de crème fraîche en kruidenkaas. Tot slot vouw je de bladerdeeg velletjes aan de randen naar binnen en dek je de rest van de bovenkant af met de resterende velletjes bladerdeeg. Om ervoor te zorgen dat eventueel vocht kan verdampen kan je met een vork wat gaatjes prikken in de bovenkant van het bladerdeeg. Je kunt ook een stukje open laten of een schoorsteentje maken van bladerdeeg.

Bestrijk de bovenkant van de schotel met de melk en bak de schotel in de oven gaar en knapperig in 20- 25 minuten. Je kunt mooie stukken snijden met een (brood)mes en de stukken er met een kaasschaaf makkelijk uitscheppen.

Oriëntaalse kip prei pastei gerecht

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

2 reacties

Jolanda 31 maart 2020 - 12:28 pm

Ik heb gisteren de oriëntaalse kip prei pastei gemaakt. Wat heerlijk en een succes had ik ermee. Smullen. Dank

Reactie
Babs 14 april 2020 - 12:49 pm

Dag Jolanda, wat superleuk om te horen! Dank voor je bericht:-)

Reactie

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!