Spareribs in Aziatische marinade

door Babs
Spareribs in Aziatische marinade

Spareribs zijn bij ons dé favoriet op de barbecue. Helemaal nu we spareribs in marinade maken met ketjap, gember, knoflook, peper, sojasaus en meer heerlijke ingrediënten. We laten de spareribs lekker rustig op de barbecue garen totdat ze bijna van het bot afvallen, zooo lekker!

Spareribs zijn natuurlijk -in bijna welke marinade dan ook- van de grill of anders gegaard lekker, maar…… Als je eenmaal zelf aan de slag gaat met marinades en de spareribs daar lekker lang in laat trekken gaat er toch een wereld aan smaak voor je open. Als je daarna de spareribs in marinade niet voorgaard in de magnetron of in de oven maar rustig wat uurtjes op de barbecue gaar en mals laat worden. Tja.. dan wil je nooit anders meer. Dus voordat je hieraan begint, je bent gewaarschuwd!

Goede spareribs haal je ongemarineerd in strengen bij de slager. Twee strengen is genoeg voor 4 normale eters. De binnenkant van de strengen is hol met een dunne witte laag. Hier zit meestal dun vlies overheen. Dit zorgt bij het marineren ervoor dat de marinade minder goed kan intrekken. Dit vlies kan je dus het beste verwijderen. Je kunt je slager vragen om dit voor je te doen maar je kunt het ook prima zelf doen. Hier moet je even handigheid in krijgen, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt is het zo gebeurd, zoals je in dit filmpje kunt zien.

Als de strengen eenmaal ontdaan zijn van het vlies kan je de spareribs in stukken snijden van ongeveer 2 ribs met vlees per stuk. Het enige wat je verder nog nodig hebt is de Aziatische marinade. Deze bestaat uit heerlijke kruiden en olie, ketjap, wat sherry en sojasaus. Je mengt de kruiden en smeert de ribs er goed mee in. Je spareribs in Aziatische marinade laat je 8 tot 20 uur marineren. Hierbij geldt; hoe langer in de marinade, hoe meer smaak (en hoe donkerder door de marinade).

Spareribs zijn het lekkerste van de barbecue, je krijgt dan een lekker krokant laagje. De snelste manier om spareribs te barbecueën zonder dat ze te zwart worden is door ze even voor te garen. Dat kan je doen in de oven, magnetron of door ze 30 minuten in de marinade te koken. Maar… Je spareribs worden echt tien keer zo lekker als ze heel langzaam laat garen op de barbecue. Dat doe je door ze indirect te barbecueën. Je legt ze in de middag erop en rond etenstijd zijn ze heerlijk mals en super zacht, echt heerlijk!

Zo maak je spareribs in Aziatische marinade:

Spareribs in Aziatische marinade

Spareribs in Aziatische marinade

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.5/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

 • 2 strengen verse spareribs
 • 2 tenen knoflook, geperst
 • 1/2 rode peper in dunne ringetjes
 • 5 gekneusde zwarte peperkorrels
 • 5 limoenblaadjes (toko, djeroek poeroet)
 • 1,5 el gemberpoeder
 • 1 steranijs
 • 2 cm gemberwortel (geraspt)
 • 150 ml sojasaus
 • 100 ml arachideolie
 • 100 ml ketjap
 • 2 el sherry

Bereiding

Voorbereiden:

Maak eerst de marinade. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is alle kruiderij met de olie, soja, sherry en ketjap samenvoegen in een brede schaal die groot genoeg is om ook de spareribs bij te doen. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en zet even weg om in te laten trekken.

Nu kan je met de spareribs aan de slag. Deze kan je het beste ontvliezen. Hier moet je even handigheid in krijgen, maar als je eenmaal de slag te pakken hebt is het zo gebeurd. Snijd na het ontvliezen de spareribs in stukken van 2 ribs met vlees per stuk en haal ze goed door de marinade, zodat alles bedekt is. Leg de spareribs vervolgens afgedekt minimaal 8 tot 24 uur in de marinade en schep dit zo nu en dan even om. 

Spareribs bereiden:

Bereid je barbecue voor op indirect grillen en zorg voor een constante temperatuur van 125 °C. Leg de stukken vlees op het gedeelte zonder houtskool eronder en sluit de kap van de barbecue. De spareribs kan je zo'n 3 uur laten garen. Check in de tussentijd de temperatuur, vul eventueel de kolen bij en zorg dat de temperatuur niet boven de 140 °C uit komt, anders worden je spareribs te donker. Na 3 uur rustig garen zijn je ribs heerlijk mals en vol smaak!

We waarschuwen je wel, als je eenmaal deze spareribs hebt gegeten wil je niet anders meer;-)

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!