Spinaziesalade met gepocheerd eitje

door Babs
Spinaziesalade met gepocheerd ei

Spinaziesalade met parmaham, croutons, een gepocheerd eitje en witte wijn roomsaus staat bij ons in de top 10 van favoriete gerechten. De kids zijn gek op rauwe spinazie en de combinatie van het zachte eitje met knapperig brood, ham en wijn room saus is erg lekker. Wij eten het vaak als hoofdgerecht maar je kunt het ook prima als voorafje serveren.

In maart/april zaaien wij spinazie in de moestuin. Dit zorgt voor een ruime oogst want spinazie doet het meestal goed. Als het eenmaal gaat groeien moeten we er wel snel bij zijn want dan gaat de spinazie vaak hard en we willen niet dat ze doorschiet.

Spinazie uit de moestuin begin mei

Van de eerste oogst kunnen we altijd ruim deze heerlijke spinaziesalade maken en daar is iedereen blij mee!

De salade is eigenlijk zo gemaakt; je wast de spinazie goed en verdeelt deze over de borden. Daarna rooster je de ham en broodjes, die je ook over de spinazie verspreidt. Daarna maak je de dressing en pocheer je de eieren.

Bij het pocheren is het altijd de kunst om de gepocheerde eitjes warm te houden. Dat doen we meestal tussen 2 verwarmde borden of we pocheren ze snel na elkaar zodat ze meteen op de borden kunnen. Je kunt de eitjes nu op de spinazie salade leggen en de de dressing erover doen. Je maakt het af met wat gemalen peper en een korreltje zeezout.

Het is echt een heerlijke salade. Wij eten hem vaak als hoofdgerecht met soms wat gebakken aardappeltjes erbij. Het is ook een erg lekker zomers voorafje!

Zo maak je spinaziesalade met een gepocheerd eitje:

Spinaziesalade met gepocheerd ei

Spinaziesalade met gepocheerd eitje

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor de salade:
  • 200 gr. verse spinazie
  • 100 gr. parmaham in reepjes
  • 4 verse eieren
  • 2 sneetjes bruin brood, in kleine reepjes
  • 1,5 el. bak olijfolie
  • gemalen peper
  • zeezout
  • *
  • Voor de dressing:
  • 1 dl. witte wijn
  • 1dl. room
  • 1 tomaat in kleine stukjes
  • 1 el. basilicum, fijn gesneden

Bereiding

Voorbereiden: 

Snijd de parmaham in reepjes. Halveer de sneetjes brood in de lengte en snijd hier ook reepjes van. Verdeel de spinazie over de borden. 

Spinaziesalade maken:

Bak de parmaham in een anti aanbak pan zonder boter knapperig en houd deze even apart. Giet de olie in de pan, roer de ham aanbaksels even los en bak in de zelfde pan de broodreepjes krokant. Doe ondertussen de wijn in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Giet de room erbij en laat dit zachtjes 5 minuten doorkoken. Voeg tot slot de tomaat en de basilicum toe en laat dit op een heel laag vuur zachtjes warm worden en roer het zo nu en dan los. . 

Zet een pan met ruim kokend water op (of kook het snel op in de waterkoker). Verdeel de parmaham- en brood reepjes gelijkmatig over de borden en maal er wat peper over. Vet ene soeplepel in met olie en breek hier een ei boven. Laat de soeplepel langzaam zakken in de pan met kokend water zodat het water bij het ei komt. Laat dit even in de soeplepel stollen en maak het eimengsel los met ene lepeltje zodat het in het kokende water verder kan garen. Haal het eitje er na 2-3 minuten uit en houd het warm tussen 2 verwarmde borden. Herhaal dit 3 keer zodat alle eieren gepocheerd zijn.

Haal de dressing van het vuur en verdeel dit over de opgemaakte bordjes met salade. Leg bovenop elk bord een gepocheerd ei en strooi er enkele zeezout korrels over. 

Je heerlijk frisse spinaziesalade is klaar, eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!