Soms eet je gerechten waar je niet genoeg van kunt krijgen. Deze tagliatelle met paddenstoelen en mascarpone is zo’n gerecht. Het komt waarschijnlijk door de combinatie van zachte, verse pasta met romige mascarpone en heerlijke smaak van verse paddenstoelen die dit gerecht gewoon onweerstaanbaar maakt én het staat in 30 minuten op tafel!
Nog niet zo lang geleden aten we bij vrienden heerlijk tagliatelle met mascarpone en cantharellen uit het boek Nigelissima van Nigella Lawson. Het was zo lekker dat we thuis een eigen variatie op het recept hebben gemaakt die we makkelijker en nóg lekkerder vinden.
Nigella gebruikt boleten (grote paddenstoelen), die je moet weken in water met marsala (beetje zoetige wijn, verkrijgbaar in de supers of bij de slijter). Boleten zijn vers het lekkerste maar niet makkelijk te krijgen. Dus gebruiken wij heerlijke herfst paddenstoelen. We hebben het recept gemaakt voor 4 personen met wat makkelijkere stappen zodat je in ca. 30 minuten deze heerlijke tagliatelle met paddenstoelen op tafel zet.
Je begint met het schoonmaken van de paddenstoelen. Spoel deze niet schoon want ze nemen makkelijk vocht op en worden week. Je borstelt eventuele zandkorreltjes eraf en snijdt ze in plakjes. Daarna maak je de knoflook schoon en snijd je de peterselie. Dan bak je de knoflook met de paddenstoelen en peterselie. Je blust deze af met marsala (je kunt dit ook weglaten als je het niet in huis hebt). Ondertussen zet je de tagliatelle op.
Terwijl de tagliatelle kookt roer je de mascarpone, gorgonzola (dolce= een heerlijke zachte, romige kaas) en nootmuskaat door de paddenstoelen. Dit wordt je heerlijke saus. Als de tagliatelle klaar is doe je 1 kopje kookvocht ervan door de mascarpone saus. De saus schep je vervolgens met wat Parmezaanse kaas door de pasta. Bij het serveren bestrooi je de pasta met wat peterselie en extra Parmezaanse kaas om het af te maken.
Zo maak je de tagliatelle met paddenstoelen en mascarpone:
Ingrediënten
- 400 gr verse tagliatelle
- 300 gr paddenstoelen mix
- 2 tenen knoflook, geperst
- 200 gr mascarpone
- 1 el boter
- 100 ml marsala
- 3 el verse peterselie, gehakt
- 1 tl nootmuskaat
- 1 1/2 el gorgonzola dolce (optioneel)
- 1 el. olijfolie
- 4 el Parmezaanse kaas
- 1 el olijfolie
- Vers gemalen peper
- Zeezout 🧂
Bereiding
Voorbereiden:
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Hak de vers peterselie klein en maak de knoflook teentjes vast schoon.
Tagliatelle met paddenstoelen en mascarpone maken:
Verwarm de olie in een pan op middelhoog vuur. Pers de knoflook boven de pan uit en bak deze totdat deze lichtbruin kleurt. Voeg de paddenstoelen met 3/4 peterselie, peper en zout toe en bak dit 4 minuten. Blus de paddenstoelen mix met de marsala. Roer de mascarpone, nootmuskaat en gorgonzola erdoor. Laat dit smelten en zet het vuur laag als het een mooie saus is.
Kook ondertussen de tagliatelle in 4 minuten gaar. Schep na 3 minuten één beker met pasta water uit de pan. Bewaar dit, giet de tagliatelle af en roer de olijfolie erdoor. Voeg 1/2 - 3/4 van het kopje pasta water aan de mascarpone saus toe en roer totdat je een mooie saus hebt.
Doe de saus bij de tagliatelle en roer er 2 el. Parmezaanse kaas door. Doe de deksel op de pan. Roer de pasta na 4 minuten goed door en schep op de borden. Doe er voor het opdienen nog wat vlokjes Parmezaanse kaas over met wat peterselie.
Buonissimo !