In deze tijd zonder uitjes, veel thuis -alleen of met elkaar- is het belangrijk om de stemming erin te houden. Lekker eten is daar het perfecte middel voor. De ultieme dag om extra lief voor elkaar of jezelf te zijn en iets speciaals te maken is natuurlijk Valentijnsdag! Het leuke van lekker eten is dat je er zelf ook van meegeniet, dus sloof je lekker uit en maak deze heerlijke rundvleespies met Guinness!
Superzacht vlees onder een deksel van bladerdeeg
Liefde gaat door de maag en dat is niet alleen de maag van degene voor wie je kookt. Ook je eigen maag en humeur fleurt op van lekker eten! Als we dan toch thuis zijn en het lekker winters koud is, is het heerlijk om lekker te eten. Dat gaat zeker lukken met deze rundvleespies met Guinness. Een super recept wat ik vond in een oude delicious en welke we hebben aangepast naar onze eigen ervaringen met het recept. Het resultaat is een potje gevuld met superzacht vlees met een knapperige bladerdeeg deksel gevuld met gesmolten kaas. Wij eten het met zelfgemaakte aardappelpuree en doperwten maar je kunt het natuurlijk ook zo eten of met een frisse salade.
De rundvleespies met bladerdeeg dekseltjes heb je niet snel gemaakt. Het kost tijd om het vlees te stoven en de smaken in te laten trekken. Ook het maken van de deksels met kaas kost tijd, maar zijn wel erg leuk om te maken. Helemaal omdat het resultaat er superleuk uit ziet en zalig is! Je kunt het gerecht heel goed een dag vantevoren maken. Op de dag dat je de pies eet schuif je ze in de oven en bak je ze af in 20 minuten.
Stoven, koelen, bakken
Je begint met het maken van de rundvleesstoofpot. Het is belangrijk dat je het vlees hiervoor niet in één keer bakt maar in porties. Zo schroeit het vlees mooi en snel dicht en blijven de sappen bewaard. Daarna volgen de spekjes, champignons, uien, en paprika. Je maakt het af door wat bloem erdoor te doen om de saus te binden en voegt dan kokend water, een half bouillonblokje, kruiden, tomatenpuree en natuurlijk Guinness toe. Dit alles laat je 3 uur op een heel laag vuur pruttelen en roer je zo nu en dan even goed door. Je laat het tot slot nog 30 minuten inkoken. Daarna kan het vuur uit en laat je de stoofpot afkoelen. Deze gaat de koelkast in om verder af te koelen en de smaken in te laten trekken.
Na een uur of twee of drie (kan ook langer) kan je de bladerdeeg deksels maken. Wij gebruiken voor het gerecht 4 potjes van 16 cm breed en 4 cm diep. Je kunt ook meer potjes gebruiken die kleiner zijn of minder die groter zijn. De bovenkant van het potje moet worden bedekt met deeg. Om de juiste maat hiervoor te krijgen rollen wij van het bladerdeeg lappen en hier drukken we de bovenkant van het potje in. Hierdoor heb je-welk potje je ook gebruikt- de juiste maat en past het dekseltje altijd!
Je maakt eerst voldoende dekseltjes, daarna vul je de potjes en dan maak je een deegrandje op de rand van elk potje. Hierop komt de eerste bladerdeeg deksel met wat geraspte kaas. Dit herhaal je nog twee keer en de bovenste laag bestrijk je met wat ei. Dat is het! Je kunt trots zijn op jezelf en alvast voor genieten van je heerlijke pies die in 20 minuten goudbruin uit de oven komen. 🧡love it!
Zo maak je rundvleespies met Guinness:
Ingrediënten
- 1,5 kg. magere runderlappen
- 2 el. olijfolie om in te bakken
- 250 gr. magere spekreepjes
- 1 ui, fijngesneden
- 1 rode paprika, in stukjes
- 250 gr. kastanje champignons
- 3 el. bloem
- 440 ml. Guinness bier
- 250 ml. gekookt water
- 1/2 runderbouillon blokje
- 140 gr. tomatenpuree (blikje)
- 3 laurierblaadjes
- 1,5 tl. tijmblaadjes
- 2 el. verse peterselie, gehakt
- 12 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries, 1 1/4 pakje)
- 1 ei, losgeroerd
- 30 gr. geraspte pittige kaas
- *
- Verder nodig: grote braadpan, 4-6 ovenvaste schaaltjes
Bereiding
Voorbereiden:
Pel en snipper de ui. Was de paprika, haal de zaadlijst en zaadjes eruit en snijd in kleine blokjes. Borstel eventueel zand van de champignons af (niet wassen in water!) en snijd ze in vier of twee stukjes. Hak de peterselie klein. Dep het vlees droog en snijd het in blokken van 2-3 cm. Bestrooi het vlees met versgemalen peper en zout. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en leg de plakjes los van elkaar op de aanrecht om te ontdooien.
Rundvleespies met Guinness maken:
Maak eerst de runderstoofpot: verwarm de olijfolie en als deze warm is braad je hier 1/3 van het vlees in. Braad dit op een redelijk hoge temperatuur zodat ze in ca. 5 minuten mooi bruin wordt. Schep het vlees uit de pan en braad de volgende 1/3 portie. Herhaal dit nogmaals. Bak daarna dan de spekjes met champignons in 10 minuten mooi bruin. Haal ze uit de pan en doe ze bij het vlees. Fruit nu de ui met de paprika ca. 5 minuten in het braadvet en zet water op. Strooi de bloem over de ui met paprika en roer dit goed door. Voeg het gekookte water toe en verkruimel het runderbouillon blokje erover. Schenk het bier erbij in de pan en roer zodat je een mooie gladde saus krijgt. Roer nu de tomatenpuree, de tijm en laurier erbij en roer nogmaals. Voeg tot slot het vlees toe en zorg dat de stoofpot lekker pruttelt.
Zet het vuur laag en laat de stoofpot 3 uur met de deksel op de pan op een laag vuur stoven. Roer af en toe zodat het niet aankoekt aan de onderkant. Haal na 3 uur de deksel van de pan en laat de stoofpot 30 minuten inkoken. Schep de peterselie door de stoofpot en voeg wat zout en peper toe. Laat de stoofpot 1 uur afkoelen en zet deze daarna 2 uur (of meer) in de koelkast.
Maak daarna de rundvleespies: verwarm de oven op 210 ℃. Maak 4 stapeltjes van de bladerdeeg plakjes met elk 3 plakken deeg (vergeet het plastic niet te verwijderen!). Duw deze wat op elkaar en rol het bladerdeeg met een deegroller uit totdat je plak groot genoeg is om 3 deksels van te maken. Gebruik hiervoor een van de potjes; duw deze op de kop in het deeg, draai een beetje en haal het potje eraf, zodat je de eerste deksel hebt.
Herhaal dit nog twee keer en doe hetzelfde bij de andere stapeltjes deeg. Je hebt uiteindelijk 12 deeg dekseltjes en wat deeg over. Maak van het resterende deeg een bol en rol deze uit. Snijd hier 4 hartjes uit en 4 lange dunne deegslierten (lang genoeg om de bovenrand van de potjes te bedekken).
Verwijder de laurierblaadjes uit de rundvleesstoofpot en vul elk potjes met 1/4 rundvleesstoof. Kluts het ei in een kommetje en bestrijk hiermee de randen van de potjes. Bekleed de bovenkant van de potjes met de lange deegsliert zodat je hier de deksels op kunt plakken.
Plak op elk potje een deksel op de deegrand en bestrooi de bovenkant met geraspte kaas. Plak hierover weer een deegdeksel en strooi hier weer kaas over.
Plak tot slot de laatste deksel deeg op de potjes en bestrijk deze met het geklopte ei. Leg op elk potje een hartje van bladerdeeg en bestrijk deze ook met ei.
Je pies zijn klaar! Bak ze in 20 minuten goudbruin en eet ze lekker op met zelfgemaakte aardappelpuree en doperwtjes.
Fijne Valentijn!! 🧡