Speculaas spekkoek ijstaart

door Babs
Speculaas spekkoek ijstaart

Met maar 6 ingrediënten maak je deze geweldige speculaas spekkoek ijstaart en steel je de show met Sinterklaas, kerst of een diner! Oma maakte deze heerlijke parfait met lekkere speculaaskruiden altijd als afsluiter van haar heerlijke diners. De combinatie van spekkoek met luchtige ijsvulling en speculaas is echt zalig. Wat ons betreft een familierecept met een (kerst)ster!

Alle favorieten in één toetje!

Wij zijn dol op kruidige zoetigheden als spekkoek. En als de dagen korter worden kunnen we niet wachten totdat de bakker om de hoek weer ambachtelijke gemaakte kruidnoten maakt, die zijn gewoon te lekker. Je begrijpt dat een toetje met spekkoek én speculaas voor ons het walhalla is. Een van oma’s beste toetjes ooit!

Bekleden, kloppen en vullen

Als je naar de ingrediënten lijst kijkt voor dit toetje kan je bijna niet geloven dat je met zo weinig ingrediënten zo makkelijk zo’n heerlijk toetje kunt maken. De spekkoek die in de parfait gaat bakken we niet zelf, dat is echt zo veel werk (we eten liever ijstaart, haha!). Dus die halen we bij de toko in het dorp en kan je tegenwoordig ook makkelijk bij de supermarkt kopen.

Naast spekkoek heb je voor de ijstaart ijs nodig. Deze maak je door eieren heel luchtig (au bain marie) op te kloppen met zelfgemaakt suikerwater. Omdat het wel even duurt voordat de eieren opkomen en luchtig worden kan je dit het beste met de mixer doen. Zodra het ei-suiker mengsel klaar is bestrooi je dit met speculaaskruiden en schep je er geklopte slagroom door. Dit laatste kan je niet erdoor mixen omdat je daarmee alle lucht uit je mengsel mixt en je parfait dan niet meer luchtig is.

Invriezen en smullen maar

Dat is het! Je stort je ijstaartvulling in de vorm die je met spekkoek hebt bekleed en dekt deze af met spekkoek. Je laat de ijstaart nu minimaal 4 uur of liever nog (elke vriezer is anders) een nacht goed opstijven in de vriezer. De volgende dag haal je de ijstaart uit de vriezer. Om hem makkelijk uit de vorm te krijgen snijd je de randjes met een scherp mes los en zet je de vorm tot net onder de rand in een bak met heet water. Nu kan je de vorm er makkelijk uithalen door er een plank op te leggen en dit samen om te draaien. Misschien moet je de plank met vorm nog even schudden en dan komt de parfait uit de vorm.

Zet de speculaas spekkoek ijstaart nog even in de vriezer totdat je hem wilt gebruiken. 10 minuten voordat je hem wilt aansnijden haal je de speculaas spekkoek ijstaart uit de vriezer. Hierna snijd je hem in mooie plakken en de oohhs en aaah’s kan jij in ontvangst nemen!

Zo maak je de speculaas spekkoek ijstaart:

Speculaas spekkoek ijstaart

Speculaas spekkoek ijstaart

Recept printen
Aantal personen: 12 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • 100 ml water
  • 50 ml kristal suiker
  • 3/4 spekkoek (ca. 400 gr)
  • 250 ml slagroom
  • 2 tl speculaaskruiden
  • 4 eidooiers

Bereiding

Voorbereiden

Snijd de spekkoek in dunne plakken (ca. 1 cm). Scheid de eidooiers van het eiwit en vries het eiwit in voor een ander lekker gerecht (bijvoorbeeld meringues). Zet wat water op om de eieren au bain marie te kunnen kloppen. 

Speculaas spekkoek ijstaart maken

Klop de slagroom op (licht stijf) en zet deze in de koelkast. Bekleed de vorm tot aan de randen met de plakken spekkoek. Maak nu het suikerwater; doe het water met de suiker in een steelpan en verwarm dit op het vuur. Roer de suiker door het warmer worden de water en haal de pan van het vuur zodra alle suiker is gesmolten. Laat het suikerwater niet aan de kook komen. Giet 125 ml. suikerwater in een maatkan zodat je dit daarna direct kunt gebruiken. 

Klop nu de eidooiers op in een pan. Zodra de dooiers een mooi glad mengsel zijn kunnen ze in een pan met een bodem warm water (au bain marie) en klop je de dooiers met de mixer op. Zodra de dooiers wat opkomen giet het suikerwater erbij en klop je nog ongeveer 5 minuten op de hoge stand door totdat het ei-suiker mengsel goed opkomt en je en pan vol mousse hebt. 

Strooi nu de speculaaskruiden over de mousse en schep deze er met de slagroom doorheen. Je kunt dit niet mixen omdat je dan de lucht uit de eier-suiker mousse haalt. Je vulling is klaar! Vul je spekkoekvorm met de mousse en dek de vorm af met de overige plakken spekkoek. Zet de vorm in de vriezer en laat deze minimaal 4 uur vriezen. 

Spekkoek speculaas ijstaart uit de vorm halen

Haal je spekkoek speculaasijs 15 minuten voor gebruik uit de vriezer en zet de vorm net tot de rand in een bak heet water. Haal de vorm na 2 minuten uit het water, droog deze af en leg er een plank bovenop. Draai de vorm met plank om zodat de plank op tafel ligt en de vorm bovenop. Klop een paar keer met de plank en vorm zodat het ijs loslaat uit de vorm en mooi op de plank beland. Je kunt ook de randen met een mesje losmaken, dan laat het nog makkelijker los. Laat het ijs 5 minuten op temperatuur komen en snijd er mooie plakken van. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!