Zelf Bossche bollen maken

door Babs
Bossche bollen

Wij zijn echte fans van Bossche bollen. En dan natuurlijk het allerliefste van Jan de Groot uit Den Bosch. Dat is helaas een heel eind rijden dus maken we ze zelf. Eigenlijk heel leuk om te doen én je hoeft niet in de rij te staan bij Jan!

We wilden eigenlijk 4 Bossche bollen maken en gingen aan de slag met het recept van Heel Holland Bakt. Alleen bleek dit recept voor best wat bollen.. Niet een heel groot probleem als je écht Bossche bollen maakt, die komen wel op. Maar volgende keer gaan we voor de helft, 4 a 5 bollen dus! Onderstaand recept is dus voor 4 á 5 bollen.

Het recept bestaat uit 3 delen: je bakt eerst de soezen, die zijn echt heerlijk met dit beslag. Het is leuk om de kleine hoopjes beslag te zien rijzen tot mooie soezen. Ondertussen maak je de chocolade fondant van suiker, water, cacao en chocolade. Daarna doop je de soezen onder in de chocolade. Omdat je behoorlijk wat fondant hebt hebben wij dit twee keer gedaan en de soezen er flink in onder gedoopt. Tot slot maak je een klein gaatje in de onderkant, daar spuit je met een spuitzak de slagroom in zodat de Bossche bol mooi bol gaat staan. Een feestje om te maken én om te eten!!

Zo maak je Bossche bollen:

Bossche bollen

Zelf Bossche bollen maken

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.3/5
( 3 beoordeling )

Ingrediënten

  • Soezenbeslag:
  • 100 ml water
  • 50 gr. boter, in stukken
  • 50 gr. bloem
  • mespuntje zout
  • 2 eieren
  • *
  • Chocolade fondant:
  • 100 gr. suiker
  • 75 ml water
  • 8 gr. (pure) cacao
  • 140 gram pure chocolade
  • *
  • Slagroom vulling:
  • 250 ml. slagroom, opgeklopt
  • 2 el. suiker
  • *
  • Verder nodig:
  • Pannetje
  • Beslagkom
  • Mixer
  • Spuitzak met rond mondje
  • Bakplaat met bakpapier

Bereiding

Maak eerst de soezen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe het water met de boter en zout in pan en breng het samen aan de kook. Haal de pan zodra het water kookt van het vuur en voeg de bloem toe. Roer het beslag goed door. Zet het beslag in de pan op een laag pitje op het vuur om het te laten garen. Laat het ongeveer 5 zachtjes garen, zorg dat het niet aanbakt. Het is gaar als het een beetje gaat plakken aan de onderkant van de pan. 

Doe de deegbal in een beslagkom en voeg nu een voor een de eieren toe. Mix de eieren rustig door het beslag. Voeg pas een nieuw ei toe als de vorige helemaal is opgenomen. Je zult zien dat pas bij het laatste ei je deeg echt mooi glad wordt. Dit beslag doe je in de spuitzak. Spuit nu 4 tot 5 mooie hoopjes op de bakplaat. Zorg ervoor dat er minimaal 5 cm. ruimte is tussen de bergjes beslag. Bak de soezen nu in de oven in ca. 25 min. gaar. Open de oven tussentijds niet, om inzakken te voorkomen

Dip de soezen in de chocolade

Als de soezen klaar zijn, maak je de chocolade fondant. Hiervoor meng je de suiker, water en cacao in een pannetje en brengt dit aan de kook. Kook het even door zodat al het suiker is opgelost. 

Haal het pannetje van het vuur en laat de chocolade hier rustig in smelten. Als alles chocolade is gesmolten doop je de soezen hier een voor een in. Je kunt eventueel nog een tweede ronde dopen als je chocolade over hebt. Zet de chocolade soezen daarna even in de koeling om op te laten stijven.  

Vullen van de chocolade soezen

Als de chocolade wat harder is geworden kan je de soezen vullen. Meng eerst de slagroom met de suiker in een kom en klop deze lekker op. Zorg ervoor dat de slagroom niet te slap is. Doe de slagroom in een spuitzak en vul de soezen hiermee. Dat doe je door een klein gaatje onderin de soes te maken en de kop van de spuitzak hier op te zetten. Vul elke soes met 1/4 of als je 5 soezen hebt met 1/5 van de slagroom. Je kunt ze direct opeten of in de koelkast bewaren tot gebruik. 

Je Bossche bollen zijn klaar! Genieten maar:-)

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!