Zomerse bramen kwarktaart

door Babs
bramen kwarktaart

Met een moestuin vol bramen en warm weer kwam ik op dit recept voor een heerlijk frisse bramen kwarktaart! De bodem wordt licht gebakken en de vulling is van verse bramen, citroen, kwark en slagroom. Echt een zomertaartje en eenmaal versierd ook een heel mooie feesttaart!

Tuin vol bramen

Onze moestuin heeft aan twee kanten bramenstruiken. Nu delen we de bramen graag met alle vlinders en kleine insecten die er ook van snoepen maar dan nog halen we er enorm veel bramen af. Om hier wat lekkers van te maken heb ik een nieuw recept bedacht met kwark en citroen. Dit viel hier zo goed in de smaak dat ik dit bramen kwarktaart recept ook graag met jullie deel. Als je de taart ook nog leuk versiert met slagroom, muntblaadjes en bramen heb je helemaal een kadootje om naar te kijken én om op te eten!

Bramen glacé koek

De koek van de bramentaart maak je van bloem met poedersuiker, dit is een Frans recept en maakt de bodem lekker luchtig. Je drukt het deeg uit in een vorm (het mooiste is een gekartelde lage springvorm, maar je kunt ook gerust wat anders gebruiken) en stort hier bakbonen in. De bakbonen zorgen ervoor, dat je deeg niet omhoog komt. Je schuift dit ongeveer 25 minuten in de oven. Omdat elke oven anders is, kan dit langer of korter duren. Check dit de laatste 10 minuten; de taart moet lichtbruin van boven zijn en gaar van binnen. De taart haal je uit de oven en zet je weg om af te koelen.

Als je bramen in de winkel hebt gekocht, hoef je even niets te doen. Heb je ze geplukt, dan moet je ze schoonmaken en wassen in een bak met water. Laat de bramen hier even in staan, zodat eventuele beestjes kunnen ontsnappen. Laat de bramen uitlekken in een vergiet en doe ze, zodra de taartbodem klaar is (deze moet afgekoeld zijn als de vulling erin gaat) in een steelpannetje met citroensap. Dit breng je aan de kook en kook je tot bramenpuree. Deze puree zeef je. Je houdt nu heerlijke warme vruchtensaus en daar doe je 8 blaadjes (voorgeweekte) gelatine in.

Je mengt de kwark door de vruchtensaus en schept daar stijf geklopte slagroom door. Je vulling is nu klaar. Deze giet je in de taartvorm (waar je de bakbonen uit hebt gehaald) zodat je een enorm grote bramen glacé koek krijgt! Deze moet opstijven in de koelkast. Na 3-4 uur kan je de taart opmaken en serveren, zoooo lekker!

Zo maak je de zomerse bramen kwarktaart:

bramen kwarktaart

Zomerse bramen kwarktaart

Recept printen
Aantal personen: 8 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.5/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 240 gr bloem
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 1 ei dooier
  • 113 gr ongezouten roomboter
  • Mespuntje zout
  • 75 gr poedersuiker
  • Voor de bramen vulling:
  • 500 gr bramen
  • 250 gr volle kwark
  • 250 ml slagroom
  • Sap van 1/4 citroen
  • 125 gr basterdsuiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • Om op te maken
  • 9 hele bramen
  • 100 ml slagroom
  • 16 kleine muntblaadjes
  • 1 el kristalsuiker
  • Verder nodig:
  • Anti aanbak springvorm van ca. 27 cm.
  • slagroom spuitzak met ronde opening

Bereiding

Voorbereiden:

Je kunt van tevoren het deeg maken. Meng bloem met het zout, de citroenrasp, de boter, poedersuiker en de eidooier goed door elkaar en maak er een mooie bal van. Mocht het deeg wat stug blijven, dan kan je er een (halve) eetlepel water aan toevoegen. Leg de bal ca. 30 minuten in de koelkast. Als je zelf verse bramen hebt geplukt: haal eventuele kroontjes en harde stukjes van de bramen. Was ze in een bak met water en gooi bramen die blijven drijven weg. Laat de bramen even liggen in het water zodat eventuele beestjes eruit komen. Laat ze uitlekken in een vergiet. Als je verse bramen in de winkel hebt gekocht zijn ze direct klaar voor gebruik. Week de blaadjes gelatine in een ruime bak met koud (!) water.

Zomerse bramen kwarktaart maken:

Bak eerst de taartbodem: verwarm de oven voor op 170 °C. Vet de bakvorm in en druk het deeg gelijkmatig uit in de ingevette vorm met een rand van 2-3 cm. Vul de bodem op met bakbonen zodat de bodem tijdens het bakken niet omhoog komt ('blind bakken'). Bak de bodem in ca. 25 minuten gaar met een lichtbruine rand. Haal na het bakken de taartbodem uit de oven, laat deze afkoelen, verwijder de bakbonen en de rand van de vorm.

Maak nu de bramen kwarkvulling: als de taart uit de oven is doe je de bramen met het citroensap in een steelpannetje. Dit breng je langzaam aan de kook. Laat dit ca. 10 minuten pruttelen totdat de bramen opgegaan zijn in de puree en je bijna geen hele bramen of stukjes meer ziet. Giet de bramenpuree door een zeef en wrijf er met een houten lepel goed tegenaan zodat je zoveel mogelijk sap en puree uit de bramen haalt. Knijp de gelatine goed uit en laat deze oplossen in de warme vruchtensaus. Zet de bramenvruchtensaus even weg om af te koelen en klop de slagroom stijf met de suiker. Meng de kwark door de vruchtensaus tot een glad geheel en schep er de slagroom doorheen totdat je een mooie gladde massa krijgt. Giet het bramen kwarkmengsel in de vorm en zet deze minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Versier de taart met bramen, munt en slagroom: als de taart goed is opgestijfd kan je deze opmaken. Halveer hiervoor de bramen en leg deze met 3 in een rondje. Klop de slaproom stijf met de suiker en doe deze in een spuitzak. Spuit in het midden van elk bramenrondje een toefje slagroom en doe er een muntblaadje bovenop. Herhaal dit 5 keer en spuit tot slot wat toefjes rondom. Garneer deze met de resterende muntblaadjes.  

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Fijne (na)zomer!

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!