New York cheesecake

door Babs
New York Cheesecake

Dat je een fantastisch lekkere taart in een handomdraai kunt maken blijkt wel uit ons favoriete New York cheesecake recept. De bodem maak je van heerlijke Amerikaanse koekjes en de vulling klop je makkelijk bij elkaar. Je bakt de cheesecake een uur in de oven, laat hem afkoelen en het grote genieten kan beginnen ♥

Je hebt wel eens taarten die je gewoon proeft als je eraan denkt. Dat hebben wij met New York cheesecake. De combinatie van de zachte, zoete vulling, de stevige buitenkant met lekkere koekjesbodem en vleugje citroen is echt te lekker. Cheesecake is eigenlijk een Romeinse uitvinding waar het als vla werd beschouwd. Gelukkig is het recept daarna de hele wereld over gegaan waardoor het in New York een toptaart geworden is!

Het fijne van New York cheesecake is, dat je het echt zo maakt. Je begint met een bodem van koekjes en boter zoals je dat ook bij bijvoorbeeld monchou taart doet. Omdat we een echte Amerikaanse cheesecake maken gebruiken wij hiervoor McVitie’s Digestive original koekjes. Deze kan je gewoon krijgen bij de super. Ze zijn net iets brosser en net iets pittiger dan gewone koekjes. Je maakt de koekjes fijn en mengt ze met gesmolten boter. Dit is de bodem van je taart. Je kunt hierop de vulling storten maar wij bakken de bodem heel even in de oven zodat deze net iets knapperiger is.

Terwijl de bodem afkoelt maak je de vulling. Ook dit is makkelijk; je mengt alle ingrediënten met een mixer en klaar ben je. De vulling stort je op de bodem en je bakt de cheesecake in een uur gaar en lekker stevig van buiten in de oven. In sommige recepten wordt aangeraden de taart in een bak met water van 100 °C te zetten en op 120°C te laten garen. In andere recepten garen ze de taart in ander half uur op 120°C. Wij hebben het allemaal geprobeerd maar onze cheesecake wordt perfect in een uur op 130°C. Je ziet de taart iets opbollen aan de zijkant met soms een klein barstje maar het leuke is, dat de taart bij het afkoelen weer terugzakt en je daar helemaal niets van ziet. Lekker makkelijk!

Na het bakken van de taart laat je hem afkoelen in de oven (die kan op een kier). Als de cheesecake is afgekoeld halen we de taartring eraf en koelen we hem in de koelkast. Hierdoor wordt hij nog lekkerder. De New York cheesecake kan je dus prima een dag van tevoren maken. Door het intrekken van de smaken wordt hij alleen maar lekkerder.

Zo maak je de New York cheesecake:

New York Cheesecake

New York Cheesecake

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.0/5
( 4 beoordeling )

Ingrediënten

  • 175 gram koekjes (bijvoorbeeld McVitie's Digestive original)
  • 60 gr boter
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille essence
  • Rasp 1/2 citroen
  • 25 gr tarwebloem
  • 600 gr roomkaas (Philadelphia)
  • 125 crème fraîche
  • 150 gr witte basterdsuiker
  • *
  • Verder nodig:
  • Taartbodem van 24 cm, mixer

Bereiding

Voorbereiden

Maal de koekjes in de keukenmachine fijn of doe ze in een stevige plastic zak en sla ze klein met een flinke lepel of deegroller. Vet de taartbodem in.

New York Cheesecake maken

Maak eerst de bodem: verwarm de oven voor op 175 °C. Smelt de boter in een steelpan en roer hier de koekkruimels doorheen. Roer goed door, zodat de boter door de kruimels wordt opgenomen. Stort de boterkruimels in de taartvorm en verspreid ze goed over de bodem. Druk ze aan met de achterkant van een glas zodat de bodem stevig aangedrukt is. Zet de taartbodem 10 minuten in de oven en laat deze daarna afkoelen. Verlaag de temperatuur van de oven naar 130 °C.

Maak nu de vulling: maak de vulling als de taartbodem is afgekoeld. Meng hiervoor de roomkaas met de suiker en mix deze zodat ze goed gemengd zijn. Voeg daarna de eieren, citroenrasp, vanille essence, de crème fraîche en de bloem toe. Mix dit tot een mooi glad egaal mengsel. Giet het mengsel in de taartvorm en strijk de bovenkant van de taart glad.

Bak de taart in 60 minuten gaar. De randen kleuren lichtbruin en de bovenkant blijft lichtgeel. De taart is gaar als de buitenkant wat opbolt en stijf is. Het midden kan nog wat zacht zijn, dat is niet erg. Laat de taart afkoelen in de oven. Haal de taart als hij afgekoeld is uit de springvorm en zet hem daarna nog minimaal 2 uur in de koelkast.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
New York Cheesecake
Enjoy!!
Familie favorieten

Laat een bericht achter

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok