Een tijd terug kon je niet om de sneeuwster heen; een heerlijk luchtige taart van biscuitdeeg met flink veel slagroom en een laagje advocaat. De taart werd echt overal verkocht, maar nu wij er zin in hadden konden we hem nergens krijgen. We hebben daarom zelf een recept gemaakt voor een heerlijk luchtige sneeuwster met custard advocaat, probeer hem zelf!
Sneeuwsterren binnen en buiten
Hoe leuk is het om zelf een echte sneeuwster te bakken als het gaat sneeuwen? Wij hadden er superveel zin in! Om een succesvolle sneeuwster te bakken hebben we verschillende recepten uitgeprobeerd. Bij de ene rees het beslag niet super, bij de ander vonden we de advocaat te overheersend. Het uiteindelijke recept is een mix zoals wij hem helemaal goed vinden; lekker luchtig, met stevige (mascarpone) slagroom, een beetje advocaat (kan je ook weglaten) en veel custard.
Hoewel het recept wel wat stappen heeft is de sneeuwster met custard advocaat geen moeilijke taart om te bakken. Zodra het biscuitdeeg in de oven is, maak je de custard advocaat. Als die klaar is en je taart is afgekoeld klop je mascarpone met slagroom en vul je de taart.
Makkelijk maken in 4 stappen
Je maakt de taart in 4 stappen. Je begint met het bakken van het biscuit, hiervoor klop je eieren op kamertemperatuur (dit is echt belangrijk!) met suiker in een minuut of 7 tot een luchtig geheel. Hier schep je gezeefde bloem met maïzena en bakpoeder (maakt de taart extra luchtig) door. Het is belangrijk dat je niet met een garde of lepel roert. Je maakt het deeg dan minder luchtig en dan rijst het niet voldoende. Dat is het; je stort het deeg in een ingevette taartbodem en bakt hem af.
Terwijl je taart in de oven bakt maak je custard advocaat. Hiervoor klop je custard met suiker en melk tot een glad geheel en dit meng je met kokende melk tot custard. Dit moet nog 3 minuten pruttelen om in te dikken en daarna goed afkoelen. Je custard is dan lekker lobbig. Je kun deze wat dunner maken met advocaat (je kunt dit ook weglaten, dan moet je de custard weer even opkloppen om hem zachter te maken). Als de taart en de custard afgekoeld zijn klop je de slagroom met mascarpone, citroenschil en suiker goed stijf. Dit lukt het beste met een vetvrije kom en koude gardes.
Slagroomberg en poedersneeuw
Nu kan je de taart afmaken. Je snijd de taart door midden en vult deze eerst met een laag custard advocaat. De ‘echte’ sneeuwster vul je officieel eerst met slagroom en daarna met advocaat. Wij merkten dat advocaat zwaarder is dan slagroom, dus vullen wij hem andersom. Je hebt behoorlijk wat slagroom, hiervan vorm je een ‘berg’ met in het midden de meeste- en naar buiten steeds minder slagroom.
In de bovenkant van de taart snijd je een groot kruis tot ca. 4 cm. van de rand. Deze leg je op de slagroomberg. Doordat de bovenkant open is en op een berg slagroom komt vouwt de sneeuwster zich mooi open en is je taart klaar! Je kunt het beste de ring van de springvorm weer terug doen rond de taart en deze laten opstijven tot gebruik. Net voor het serveren bestrooi je de sneeuwster met poedersuiker alsof er een sneeuwstorm is geweest!
Zo maak je de sneeuwster met custard advocaat:
Ingrediënten
- 4 eieren op kamertemperatuur
- 120 gr. fijne suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gr. bloem
- 30 gr. maïzena
- 1/2 el. margarine
- 8 gr. bakpoeder
- 1/4 citroenrasp 🍋
- 300 ml slagroom
- 3 el. mascarpone
- 3 el. fijne suiker
- 15 gr. custardpoeder
- 20 gr. suiker
- 250 ml. melk
- 2-3 el. advocaat
- poedersuiker
- *
- Verder nodig: mixer, spatel, springvorm 24 cm ø
Bereiding
Voorbereiden:
Zorg dat de eieren op kamertemperatuur zijn. Vet de taartvorm vast in met een beetje boter. Verwarm de (hete lucht) oven voor op 170 °C.
Sneeuwster met custard advocaat maken:
Maak eerst de bodem: zeef de bloem met bakpoeder en maïzena samen in een kom en meng deze door elkaar. Doe de eieren samen met de (vanille) suiker in een andere kom en mix deze 7 minuten op de hoogste stand totdat je een mooi luchtig geklopte massa hebt. Schep nu het bloem mengsel met een spatel door het luchtige ei mengsel. Roer niet maar schep net zolang om, totdat alles mooi in elkaar is opgegaan. Stort het biscuitdeeg in de taart vorm. Als je even wacht en de vorm zachtjes heen en weer beweegt wordt de bovenkant vanzelf glad. Bak nu de taart in 25 - 30 minuten mooi bruin en gaar in de oven. Zet de oven uit en laat de taart na het bakken nog 10 minuten in de oven verder garen en langzaam afkoelen. Haal daarna de taart uit de oven, laat hem helemaal afkoelen en haal de buitenring eraf.
Maak ondertussen de custard advocaat: zeef de custard en de suiker en meng deze door elkaar. Roer hier 5 eetlepels melk door en roer dit goed glad met een garde. Breng de rest van de melk aan de kook en roer hier het custard, suiker, melk mengsel door. Laat dit 3 minuten zachtjes doorkoken en blijf hierbij goed roeren zodat het niet aanbakt. Giet de custard over in een kom en meng hier de advocaat door. Leg vershoud folie op de custard advocaat (goed laten sluiten, zorg dat er geen lucht tussen zit) en laat de custard advocaat afkoelen. Tip: mocht je custard niet dik genoeg worden check dan de tips bij berichten hieronder.
Zodra de taart en custard advocaat afgekoeld zijn maak je de mascarpone citroen room: voeg de mascarpone met de slagroom in een kom en meng deze even met de mixer. Rasp de citroenschil erboven en mix het geheel totdat het begint op te stijven. Voeg nu terwijl je mixt de suiker toe en klop het mengsel goed stijf (houd de kom op zn kop, de vulling moet in de kom blijven).
Maak nu de taart af: snijd met een lang scherp mes de taart door de helft. Leg de bovenkant met de buitenkant naar boven op een plank en snijd hier met een scherp mes een kruis in tot ca. 4 cm. van de rand.
Schep de custard advocaat vulling op de onderkant van de taart. Spreid dit goed uit en schep hier de mascarpone slagroom bovenop. Zorg ervoor dat de meeste roomvulling in het midden komt, zodat je bergvorm krijgt; hoog in midden, lager aan de buitenkant (zie foto's). Leg nu de ingesneden bovenkant bovenop de mascarpone slagroom vulling. Door de insnijding en slagroomberg gaat deze mooi open staan. Doe de ring van de springvorm terug rond de taart en zet deze in de koelkast om op te stijven. Bestrooi de sneeuwster net voor het opdienen rijkelijk met poedersuiker.
Deze is zo op!