De perfecte hamburger maken

door Babs
De perfecte hamburger maken

In kant en klare hamburgers zit meestal vrij veel zout en vet. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar het perfecte hamburger recept. Na wat jaartjes uitproberen hebben we nu de lekkerste mix en bereidingswijze gevonden voor een overheerlijke burger!

De smaak van de hamburger valt of staat bij de ingrediënten die je gebruikt, hoe beter deze zijn, hoe lekkerder hij smaakt. De basis is de mix van vlees met een versteviger zoals bijvoorbeeld brood. Deze bepalen samen voor een groot deel de smaak en stevigheid van de burger (niets is zo vervelend als een hamburger die uit elkaar valt). Oorspronkelijk maakten wij de hamburgers met een mix van lam- of rundergehakt met wit brood. Geleidelijk aan is dat veranderd in een mix van gehakt met vega gehakt zonder brood. Vega gehakt neemt vocht op en maakt de hamburger stevig. Hierdoor heb je geen brood meer nodig.

Na het bepalen van de basis kan je aan de slag met de overige smaakmakers: ui, peterselie (vers), peper, mosterd, wat chilipoeder en Parmezaanse kaas! Dit laatste is echt een vondst en superlekker. Om het geheel goed te binden voeg je nog een eitje toe en je mix is klaar.

Het maken gaat het makkelijkste met een ronde uitsteek ring; je doet hier een gehaktballetje in en drukt hem uit in de ring. Zo krijg je de perfecte hamburger! Tot slot doe je ze nog even in de koelkast om de vorm mooi op te laten stijven en je kunt met bakken beginnen.

Zo maak je de perfecte hamburger:

De perfecte hamburger maken

De perfecte hamburger maken

Recept printen
Aantal personen: 4 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 3.8/5
( 5 beoordeling )

Ingrediënten

  • 250 gram lam- of rundergehakt
  • 200-250 gram vegetarisch gehakt
  • 1/2 gesnipperd uitje
  • 1 ei
  • 1 el. verse peterselie, blaadjes gehakt of geknipt
  • 1 tl. dijonmosterd
  • 1 1/2. el. Parmezaanse kaas, stukjes of geraspt
  • snuf zout, peper, nootmuskaat
  • 1/2 tl. chilipoeder
  • 1/2 el. boter
  • 1 el. olijfolie
  • *
  • Voor de broodjes:
  • 4 verse hamburgerbroodjes
  • 100 gram verse slamix
  • 2 el. hummus of mayonaise
  • 1 tomaat, in plakjes gesneden
  • 2 el. ketchup

Bereiding

Voorbereiden:

Meng het gehakt (rund/lam/vega) met het eitje, kruiderij, mosterd en kaas in een kom. Tip: je kunt verse peterselie prima knippen met een keukenschaar in plaats van snijden. Kneed dit goed door elkaar zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

De perfecte hamburger maken:

Vorm met je handen gehaktballen van de gehaktmix. Voor gewone hamburgers maak je de ballen net zo groot als een gewone gehaktbal. Je kunt ook mini hamburgers maken, dan maak je kleinere balletjes. Druk de ballen plat en maak ze zo mooi mogelijk rond. Je kunt hiervoor ook een uitsteek ring gebruiken; je doet de gehaktbal erin en drukt de bal uit in de vorm, daarna til je ring voorzichtig op en voila, je hebt de perfecte hamburger!

Doe de hamburgers minimaal 10 minuten afgedekt in de koelkast en warm de oven ondertussen voor op 80 °C. 

Doe de boter met olijfolie in de pan en bak de hamburgers in 10 minuten gaar en bruin. Doe na 5 minuten bakken de broodjes even in de oven om ze knapperig te maken. 

Snijd de broodjes open en beleg de onderkant met hummus of mayonaise. Beleg de onderkant vervolgens rijk met sla en leg de hamburger hier bovenop. Leg op elke hamburger twee plakken tomaat en doe er wat ketchup op. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
Hamburger maken

Je perfecte broodje hamburger is klaar! Lekker met sla en frites:-)

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!