Jaren geleden zagen we Jamie Oliver op onnavolgbare wijze heerlijke ‘meatballs spaghetti’ maken. We kregen er enorm veel trek van. Geïnspireerd op zijn voorbeeld hebben we hier een eigen gehaktballen in tomatensaus variant op gemaakt, die zo verschrikkelijk lekker is, dat deze meteen familie favoriet is geworden!
Het recept bestaat uit 3 onderdelen. Allereerst maak je een heerlijke tomatensaus met tomaten, een uitje en basilicum. Daarna rol en bak je de gehaktballetjes. We gebruiken hiervoor kant- en klaar gekruide worstjes (tip van Jamie), die we uitknijpen, rollen en bakken, lekker én makkelijk. Je kunt natuurlijk ook zelf gehakt aanmaken en balletjes rollen. Tot slot maak je de schotel af door de gehaktballetjes af te dekken met de saus en doe je er wat mozzarella over. De schotel zet je even in de oven totdat het lekker pruttelt en de kaas is gesmolten.
Je kunt de gehaktballen in tomatensaus eten met pasta (dit is de super favoriete ‘mealtballs spaghetti’) maar ook met een stuk vers afgebakken brood is het heerlijk!
Zo maak je gehaktballen in tomatensaus:
Ingrediënten
- ca. 300 gr. gekruide (bio) worstjes
- 2 blikken gepelde tomaten in tomatensaus (400 gr. per stuk)
- 1 ui, gesnipperd
- flinke hand basilicum (blaadjes en stelen)
- 1 grote bol mozzarella (125 gr.)
- 2,5 el. (bak) olijfolie
- *
- Voor erbij:
- 400 gr. lekkere spaghetti of
- Lekker stevig brood in stukken
- Ovenschaal
Bereiding
Voorbereiden:
Pel en snipper de ui. Druk het vlees uit de worstjes en draai hier balletjes van ter grootte van een grote knikker. Snijd de tomaten uit blik in kleine stukjes en hak de basilicum inclusief de stelen fijn. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel de plakken in 3 stukjes.
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 175 °C. Bak de ui in 1 el. olijfolie en voeg na een minuut of 2 de tomaat stukjes en saus toe. Roer het goed door elkaar en voeg als het pruttelt de basilicum blaadjes en stelen toe. Maak het af met wat versgemalen peper, roer het goed door en laat de saus op een zacht vuurtje lekker pruttelen. Bak ondertussen de gehaktballetjes in 1 el. olijfolie totdat ze mooi bruin van buiten zijn, zet het vuur daarna uit.
Smeer een ovenschaal in met de overgebleven olijfolie en leg de balletjes op de bodem. Giet hier de tomatensaus over en verdeel de mozzarella er overheen. Zet dit 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, zodat de mozzarella gesmolten is, de saus lekker pruttelt en iets is ingedikt.
Lekker met brood of pasta (die je opzet zodra de schotel de oven ingaat).
Tip: je kunt de schotel ook van tevoren maken en laten opwarmen in de oven. Zet de schotel dan minimaal 25 minuten op 150°C in de oven zodat hij door en door warm is.