Met stip op één staat bij ons de ouderwets lekkere appeltaart met extra custard. Onderstaand recept is de appeltaart die iedereen bij ons het liefste eet. Hoewel we af en toe ook wel eens iets anders proberen komt dan al gauw de reactie dat de taart lekker is, maar… de ouderwetse appeltaart tóch favoriet is! En dat is niet gek; het is een heerlijke taart met friszure appeltjes, zoete custard en erg lekkere bodem.
Het oorspronkelijke recept hebben we in de loop van de tijd aangepast. Zo blijken we dol op custard en de citroenrasp maakt het heerlijk fris. Het oorspronkelijke recept is best zoet, dus we doen er wat minder suiker in.
Wat betreft de appels zijn we geswitched van de ouderwetse Goudreinet naar de Elstar. De Goudreinet werd vroeger altijd gebruikt in appeltaarten maar wordt wat ‘moessig’. Inmiddels is een betere, echte appeltaart appel verkrijgbaar, dat is de Elstar. Die gebruiken we nu eigenlijk altijd.
Een slimme tip in het recept is het gebruik van brood in de taart. Je verkruimelt een wit bolletje. De kruimels leg je op de bodem van de taart en daar bovenop stort je de appel, rozijn, custard vulling. het brood zuigt het vocht van de appels op, waardoor je taart lekker knapperig blijft en niet vochtig wordt. Wat het extra lekker maakt is de abrikozenjam erover, dat maakt het helemaal af. Voor een extra mooie glans kan je nog wat wat eigeel over de taart strijken voordat hij de oven in gaat.
We zijn helemaal blij met dit recept, het is echt een heerlijke taart. Helemaal als het wat kouder is met een kop thee of warme chocolademelk. Echt knus genieten samen. Geniet vooral ook van de fantastisch heerlijke geur in je huis bij het bakken van deze lekkere appeltaart ♥
Zo maak je de ouderwets lekkere appeltaart

Ingrediënten
- 1 (biologische) citroen
- 1 mespuntje zeezout
- 300 gr. zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 140 gr. witte basterdsuiker, gezeefd
- 175 gr. koude boter, in stukjes
- 1 kilo appels, geschild en in dobbelsteentjes
- 50 gr. rozijnen, geweld in lauw water
- 2 el. custard
- 2 tl. kaneel
- 2 el. suiker
- 2 sneetjes of 1 bolletje witbrood, in kleine stukjes (zonder korst)
- 2 el. abrikozenjam
- Verder nodig:
- Springvorm met doorsnede van 24 cm, ingevet
- Huishoudfolie
Bereiding
Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Schep de citroenrasp met het bakmeel en zout door de suiker. Voeg de stukjes boter toe en kneed het tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een bol en wikkel het in huishoudfolie. Leg het in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C. Nu kan je de appeltjes gaan schillen en in blokjes snijden. Meng de helft van het citroensap door de appeltjes zodat ze minder snel verkleuren. Voeg de rozijnen, suiker, kaneel en custard toe aan de appeltjes en schep dit goed om.
Snijd drie kwart van het deeg af en leg dit in de ingevette springvorm. Duw met je handen het deeg tot de randen en maak het mooi gelijk aan de onderkant. Zorg ervoor dat je een opstaande rand hebt van ongeveer 2 cm (je kunt het deeg ook op een met bloem bestoven aanrecht uitrollen en in de vorm leggen).
Vul de vorm nu met de broodstukjes (om vocht te absorberen) en roer het appelmengsel nog een keer goed door. Vul nu de vorm met het appelmengsel. Dit komt net tot de rand van het deeg.
Rol nu van het overige deeg mooie rolletjes. Maak ze iets plat en ga er met een schep mesje onderlangs om ze los te krijgen. Maak van de rolletjes een ruitjespatroon op de bovenkant van de taart.
Meng tot slot de abrikozen jam met twee eetlepels warm water. Roer dit goed door en verspreid dit over de bovenkant van de taart. Bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar.
Smullen maar!