Deze soep is echt een kadootje. De knolselderij is super zacht en de aardpeer heeft een versterkend smaakeffect. Met nog wat peterselie olie overheen proef je een ware smaaksensatie. De knolselderij aardpeer soep maak je in een handomdraai, net als de olie. Superlekker met een vers broodje uit de oven!
Tot voor kort kenden wij aardpeer eigenlijk niet. We leerden aardpeer kennen via de groenteclub. Hier kan je groente direct van de boer kopen. Dit zijn meestal lokale seizoensgroenten als winterpostelein, pastinaak, bietjes en dus ook aardpeer. Aardpeer is echt superlekker gebakken net als aardappeltjes en lekker in soep. Het smaakt een beetje naar artisjokken en daar zijn we ook gek op.
We kregen helemaal zin in aardpeersoep door een lekker recept van itsnotaboutcooking. Omdat aardpeer best een uitgesproken smaak heeft, volgen wij deels het recept en voegen behoorlijk wat knolselderij aan de soep toe. Als je geen aardpeer kunt vinden kan je onderstaand recept ook helemaal met knolselderij maken, het blijft superlekker! De mix van knolselderij en aardpeer zorgt voor een lekkere balans van de smaken.
De soep maak je makkelijk zelf . Je snijdt alles klein, laat het 15 minuten pruttelen, pureert de soep en klaar ben je. Je kunt het afmaken met slagroom en eventueel nog wat peterselie olie erover doen.
Zo maak je de knolselderij aardpeer soep
Ingrediënten
- 300 gr. aardpeer, in stukken
- 700 gr. knolselderij, in grove stukken
- 2 tenen knoflook
- 1 ui, gesnipperd
- 2 el. olijfolie om in te bakken
- 2 el (scheut) witte wijn
- 1 pot verse kippen bouillon (bijv. Fundo*)
- 250- 300 ml. water
- 1 takje tijm
- 125 ml. slagroom
- 8 el. peterselie olie
Bereiding
Verwarm de olijfolie en fruit daarin het uitje 2 minuten. Voeg daarna de knolselderij en knoflook toe en bak dit 5 minuten mee. Voeg daarna de aardpeer toe en bak nog 3 minuten. Als alles wat glazig is geworden en het uitje wat kleur heeft blus je het geheel af met een scheut wijn.
Voeg na 4 minuten de tijm en de bouillon met het water toe en laat de soep gaar worden in ongeveer 15 minuten. Met een vork kan je checken of de knolselderij gaar is. Is de knolselderij zacht dan is je soep klaar. Pureer de soep vervolgens met de staafmixer tot hij helemaal glad is. Als je de soep te dik vindt kan je nog wat water toevoegen. Voeg tot slot de slagroom toe en maak de soep op smak af met wat versgemalen peper en zout.
De soep is zo al superlekker. Je kunt hem verrijken door er wat peterselie olie overheen te doen, dat geeft net een extra smaaksensatie.
Eet smakelijk!
*ps: we worden niet gesponsord door Fundo, maar zij hebben pure bouillon zonder allerlei toevoegingen en extra zout. Je kunt natuurlijk ook bouillonblokjes gebruiken.