Oma’s appeltaart met kaneel

door Babs
Oma's appeltaart

Sinds we ons kunnen herinneren staat er een klein appelboompje in de tuin van oma. En daar komen toch elk jaar een appels vanaf! Onze favoriete manier om de appeltjes te verwerken is in de appeltaart. We bakten ze vroeger met bakplaten tegelijk en deelden flink uit. Ook bij de kids is oma’s appeltaart favoriet. Gelukkig hebben we zelf het recept dus kunnen we deze ook met jullie delen!

De appeltaart is gemaakt van zandtaartdeeg, wat je snel en eenvoudig kunt maken. We doen er altijd wat bakpoeder in, zodat het iets luchtiger wordt. Na het maken van de bodem volgt de vulling met appeltjes. Wij gebruiken voor oma’s appeltaart de appeltjes van de boom. Mocht je appels moeten kopen, dan wordt van oudsher de Goudreinet aangeraden. De Elstar en Jonagold zijn volgens kenners ook prima appeltaart appels. Andere soorten worden te moesig of zijn wat zuur. Je maakt de taart af met twee flinke lepels lekkere abrikozenjam.

Omdat we nogal wat appels verwerken hebben we verschillende maten taart en benodigde hoeveelheden ingrediënten voor het taartdeeg. Onderstaand recept is voor een springvorm van 25 cm. Voor een hele bakplaat heb je nodig: 400 gr. bloem, 200gr. witte basterdsuiker en 300 gr. boter en een snufje (zee)zout. Je vult hem daarna op met rozijn, appel en jam tot hij vol is. Daarna de oven in en dan kan je al gaan voor genieten vanwege de heerlijke geur van oma’s appeltaart die je huis vult!

Zo maak je oma’s appeltaart met kaneel

Oma's appeltaart

Oma's appeltaart met kaneel

Recept printen
Aantal personen: 8 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.0/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 150 gram koude boter of margarine
  • 8 gram bakpoeder
  • 0,5 gram (zee) zout
  • kaneelpoeder
  • 50 gram pitloze rozijnen
  • 4 á 5 handappels, in vieren
  • 2 el. abrikozenjam
  • water

Bereiding

Zeef de bloem met het suiker en de bakpoeder in een kom en voeg het zout toe. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg het toe aan het deeg. Kneed het deeg met koude handen totdat het soepel is en vorm het tot een bol. Leg deze ongeveer een half uur in de koelkast. Nu kan je vast de appels schillen en ontdoen van de klokhuizen. Kerf elke partje even in met 3-4 streepjes, maar niet te diep want dan krijg je appelpartjes.

Smeer een bakplaat of springvorm in met boter en druk het deeg hier in uit tot een egale bodem met opstaande rand van ongeveer 3 cm. Je kunt ook je aanrecht of plank bestuiven met bloem en hier de bal deeg op uitrollen tot een mooie lap, die je in de ingevette springvorm legt. Bestuif de bodem van de taart licht met wat kaneelpoeder en strooi de rozijnen er gelijkmatig over.

Nu kan je de bodem opmaken met de appelpartjes. Als deze er allemaal in liggen bestuif je de appeltjes weer licht met kaneelpoeder. Tot slot meng je de abrikozenjam in een kommetje met 1,5 el. warm water. Dit verdeel je over de appelpartjes. Je taart is nu klaar om de oven in te gaan!

Je bakt de taart in ca. 40-45 minuten op 160 graden in de heteluchtoven. De taart is klaar als deze lekker bruin is gekleurd en de bodem is dan gaar. Bij ons is de taart meestal zo op. Het is dus handig om het recept bij de hand te houden!

oma's appeltaart

Geniet

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!