Rabarber taart met crumble en aardbei

door Babs
Rabarber crumble taart met aardbei

Rabarber kan je maar beperkte tijd van het land halen. Als het zover is, zijn wij extra blij want dan wordt er weer rabarber taart met aardbei en crumble topping gemaakt! De rabarber wordt in de oven lekker zacht en is samen met de cumble superlekker. Geen wonder dat de jongste er altijd naar vraagt in het rabarber seizoen!

Alweer een tijdje terug gingen onze kinderen tuinieren bij kindertuinen. Ze kregen daar een eigen stukje moestuin en kwamen op een gegeven moment trots thuis met enorme rabarber stronken.

Of we er iets lekkers mee kon maken? Tuurlijk! Dus bakten we rabarber taart in alle varianten; met gekookte vulling, rauwe vulling, kruimeldeeg, zandtaartdeeg en ga zo maar door.

Totdat… we de allerlekkerste hadden ontdekt (aldus de kinderen). Vorig jaar was er even flinke paniek, want we konden het recept niet meer vinden! We probeerden van alles uit maar het haalde het niet bij ‘ons’ recept.. Gelukkig hebben we het teruggevonden. Het komt uitdepanvansan (wij doen er iets minder suiker in) en is heerlijk.

Je maakt de taart met een mooie deegbodem, waar je aardbei- en rabarberstukjes in doet. Daarbovenop komt de crumble en dan kan de taart de oven in. In de oven wordt de rabarber met de aardbeien heerlijk zacht en de crumble lekker knapperig. Makkelijk te maken dus en zooo lekker, probeer het zelf!

Wacht trouwens niet te lang, volgens de moestuin kenners is rabarber op zn best tot 21 juni. Na de langste dag wordt de rabarber zuurder omdat er meer oxaalzuur vanuit de bladeren in de stelen komt. Oxaalzuur is niet goed voor ons omdat het voorkomt dat je lijf voldoende calcium op kan nemen. Dus geniet ervan zolang het kan!

Zo maak je de Rabarber taart met crumble en aardbei:

Rabarber crumble taart met aardbei

Rabarber taart met crumble en aardbei

Recept printen
Aantal personen: 8 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.0/5
( 2 beoordeling )

Ingrediënten

  • 300 gr. bloem
  • 200 gr. suiker
  • 200 gr. ongezouten roomboter, in stukjes
  • 1 ei
  • Beetje zeezout
  • 400 gr. rabarber
  • 4 el. maïzena
  • 300 gr. aardbeien
  • 2 el. donkere basterdsuiker
  • *
  • Verder nodig:
  • Vlaaivorm (minimaal 24 cm)

Bereiding

Voorbereiden: 

Maak eerst het deeg: meng de bloem met 100 gr. suiker, de boter, het ei en het zout tot een mooi soepel deeg. Maak er een bal van en leg deze in vershoudfolie in de koelkast. Vet ondertussen de vlaaivorm in met boter. Omdat de vulling zacht wordt en pruttelt kan je het beste een ruime vlaaivorm nemen van 24 - 28 cm (taart op foto is vorm van 28 cm). 

Maak nu de vulling: was de aardbeien en haal de kroontjes eruit. Was de rabarber en snijd de lelijke puntjes van beide uiteinden. Snijd de rabarber en de aardbeien in kleine stukjes en doe ze samen met 3 eetlepels maizena en de rest van de suiker in een kom. Roer het even door elkaar. Voeg nog een halve eetlepel maizena toe en roer totdat deze ook goed is opgenomen door het vocht.  

Rabarber taart met crumble en aardbei maken: 

Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven). Verdeel het deeg in twee gelijke delen. Beleg met het ene deel de bodem van de taart door deze van tevoren in een (ronde) plak uit te rollen. Strooi hierover de rest van de maizena en vul de deegbodem met de aardbei rabarber vulling. 

Strooi wat bloem op je aanrecht of plank en strooi hier de basterdsuiker door. Verkruimel het overgebleven deeg in kleine stukjes en haal dit door het bloem-basterdsuiker mengsel zodat het minder plakt en besuikerd wordt. Strooi de kruimels over de vulling, zodat er een mooi kruimellaagje op komt. 

Zet de vlaaivulling op een bakplaat in het midden van de oven. De vulling kan door het koken soms over de rand heengaan. Een bakplaat eronder scheelt schoonmaken. De taart bak je in ongeveer een uur mooi bruin. Check wel de laatste 10 minuten hoe de taart kleurt. Elke oven is anders dus de exacte baktijd kan variëren. 

Laat de taart afkoelen in de vorm. 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Lekker tot de laatste kruimel!

Familie favorieten

Laat een bericht achter

Om familiefavorieten.nl goed te laten werken moeten wij niet eetbare cookies gebruiken. Als je doorgaat gaan we ervan uit dat je hiermee instemt. Ok

error: Content is protected !!