Soep van verse pastinaak is heerlijk! Pastinaak heeft een echt winterse smaak, wat het heerlijk maakt om te combineren met room, aardappel, warme bouillon en vers brood. Je moet de groente wel even schoonmaken maar daarna is je romige pastinaaksoep zo klaar. Wij eten hem met gekarameliseerde ui en peterselie.
Een half jaar geduld aub
Afgelopen jaar hebben we voor het eerst pastinaak gezaaid in onze moestuin. In tegenstelling tot tuinkers of radijsjes, die supersnel groeien moet je voor pastinaak echt geduld hebben. De zaadjes gingen in april de grond in en de pastinaken waren pas klaar om geoogst te worden in november/december. Het duurt dus een half jaar om pastinaak te telen. Als we ze dan oogsten willen we er wel wat lekkers mee maken!
Echte wintergroente
Pastinaak is niet voor niets een groente, die je in de winter oogst, dan is hij gewoon het lekkerste. Pastinaak heeft een duidelijke smaak, die wat op knolselderij lijkt met een vleugje anijs erin. Het is een echte oppepper voor je want er zitten veel antioxidanten, vezels en kalium in. Pastinaak is heerlijk om te roerbakken of in de soep. Wij combineren de pastinaak deze keer met aardpeer (verkrijgbaar bij eco/bio winkels). Dit is ook een echte, heerlijke wintergroente. Je kunt de aardpeer ook gerust weglaten als je deze niet makkelijk kunt krijgen.
Na het oosten van de pastinaak heb je wel een klus aan het schoonmaken ervan. Pastinaak uit de supermarkt is meestal al schoon, dus deze hoef je dan alleen nog maar te schillen en in blokjes te hakken. Hetzelfde doe je met de aardpeer en aardappel die je ook toevoegt. Kies het liefst een kruimige aardappel, waarmee je de soep goed kunt binden.
Als de groente schoon en klein is, zet je deze op met water met laurierblaadjes en een bouillonblokje. Wij vinden de combinatie van kippenbouillon met pastinaak erg lekker maar voor vegetarische soep kies je groente bouillon. Na het gaar koken pureer je de pastinaaksoep en maak je de soep dun en romig met verse slagroom. Tot slot voeg je nog wat nootmuskaat, zout en peper op smaak toe en je soep is klaar! Tussen het koken door karamelliseren we nog een uitje, dat is heerlijk erbovenop met wat verse peterselie.
Zo maak je de romige pastinaaksoep met aardpeer:
Ingrediënten
- 600 gr schoongemaakte pastinaak
- 1/2 ui 🧅
- 1 el olijfolie
- 1 kruimige aardappel 🥔
- 3 aardperen
- 1 kippen bouillonblokje 🐓
- Water
- 2 laurierblaadjes
- 300 ml slagroom
- Vers gemalen peper
- Mespunt zout
- 1/4 tl nootmuskaat
- 2 takjes krulpeterselie
- *
- Verder nodig: koekenpan, soeppan, staafmixer om te pureren
Bereiding
Voorbereiden:
Was de pastinaken goed schoon, dit gaat het makkelijkste met een borsteltje. Verwijder het puntje en de bovenkant van de pastinaken. Schil de pastinaken dun met een asperge- of aardappel schilmesje. Snijd de pastinaak in dikke plakken en hak deze in blokjes van ongeveer 2-3 cm.
Schil de aardappel, snijd deze ook in blokjes en spoel deze even af onder de kraan zodat het zetmeel eraf is. Maak de aardpeer net zo schoon als de aardappel. Maak de ui schoon en snijd deze in dunne plakken.
Romige pastinaaksoep met aardpeer maken:
Doe de pastinaakblokjes met de aardappel en de aardpeer in een soeppan. Voeg hier het bouillonblokje aan toe, net als de laurierblaadjes. Giet net zoveel water in de pan totdat de groente net onder water staat, roer de ingrediënten even door en breng de soep aan de kook. Verwarm ondertussen de olijfolie in de koekenpan en bak hier de ui in totdat deze mooi knapperig bruin is, bestrooi de ui licht met wat zout en zet deze apart.
Laat de soep 20 minuten zachtjes koken totdat de groente gaar is. Verwijder de laurierblaadjes en roer de soep goed door. Pureer de soep tot een glad mengsel en roer de slagroom erdoor. Maak de soep af met wat gemalen peper, nootmuskaat en zout. Voeg extra water toe als je soep nog te dik vind.
Serveer de soep in soepkommen of borden en garneer deze met de gekarameliseerde ui, peterselie en eventueel nog een beetje slagroom.
Lekker met stokbrood. Eet smakelijk!