Als je Tiramisu wilt maken kan je heel wat soorten maken en dat hebben dan ook gedaan. Uiteindelijk wint bij ons het recept met chocolade en frambozen. Chocolade is gewoon erg lekker en de frambozen maken het lekker fris. Een heerlijke combinatie!
Tiramisu maak je van lange vingers, espresso en een mascarpone crème. Je kunt variëren door diverse soorten likeur (cognac, amaretto, frangelico, bailey’s), fruit en/of chocolade toe te voegen.
In de Italiaanse keuken gebruiken ze meestal niet al teveel ingrediënten. Maar wat wordt gebruikt, heeft meestal goede kwaliteit. Dat geldt ook voor Tiramisu. Je kunt Tiramisu van gewone lange vingers maken, alleen worden deze nogal sompig als je hier espresso overheen doet. Als je ze kunt vinden, kan je beter Italiaanse lange vingers, ook wel savoiardi of boudoirs gebruiken. Deze koop je bij een Italiaanse traiteur/delicatesse winkel of online.
Verder gaat in Tiramisu koffie en dan het liefst goede espresso (het is tenslotte een echt Italiaans toetje;-). De heerlijke crème maak je van eieren, suiker en mascarpone. De likeur of cognac meng je door de crème of sprenkel je over de lange vingers. Je kunt ook fruit (aardbeien, frambozen, citroen) erdoor doen. Dit maakt het lekker fris. Gebruik hier alleen niet teveel van, dan wordt het te waterig.
Als je de Tiramisu gemaakt hebt, is het belangrijk dat je deze goed laat intrekken en opstijven. Het is een perfect gerecht om van tevoren te maken. Groot voordeel is, dat je daarna zelf ook zonder kookstress kunt genieten van je overheerlijke toetje!
Zo maak je Tiramisu met chocolade en frambozen
Ingrediënten
- 500 gr. mascarpone
- 1,25 dl. espresso
- 4 eieren
- 2 el. likeur of cognac
- 200 gr. Italiaanse savoiardi (lange vingers)
- 120 gr. poedersuiker
- 40 gr. pure chocolade
- 70 gr. verse frambozen, in plakjes
- 1/2 tl. geraspte citroenschil
- 3 el. (pure) cacaopoeder
- klein mespuntje zout
- *
- Verder nodig:
- Schaal voor de Tiramisu
- Mixer
Bereiding
Scheid eidooiers en eiwit in aparte kommen. Klop het eiwit met het zout goed stijf. Klop in de andere kom de eidooiers met de suiker en de citroenschil tot een luchtige crème. Voeg de mascarpone toe en meng het tot een glad geheel. Spatel voorzichtig het eiwit door de mascarpone crème. Bedek de bodem van de schaal met een dun laagje van dit mascarpone mengsel.
Meng de koffie met de likeur of cognac. Leg op het dunne laagje mascarpone mengsel horizontaal één laag lange vingers. Besprenkel deze met de helft van het koffie-likeur mengsel. Schep de helft van het resterende mascarpone mengsel over de lange vingers en rasp de pure chocolade hierover. Ga verder met een tweede laag lange vingers; leg deze verticaal. Hierop leg je de plakjes framboos. Eindig met de rest van het mascarpone mengsel.
Zet de Tiramisu minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven. Bestrooi voor het serveren met de cacaopoeder.
Buon appetito!