Vitello tonnato – de lekkerste

door Babs
Vitello Tonnato

De combinatie van zacht mals kalfsvlees met fris zure tonijnsaus kan een van de allerlekkerste voorafjes zijn. Maar dan moet het wel goed zijn klaargemaakt. Met dit recept maak je zelf de allerlekkerste vitello tonnato, beloofd!

Je vindt het vaak op menu’s in restaurants, maar de ene vitello tonnato is de andere niet. Je krijgt soms veel vlees met weinig tonijnsaus, of het vlees is droog en de saus te dik. Gelukkig proeven we ook lekkere met sappig kalfsvlees en lekkere, zachte tonijnsaus. Daar is dit recept op gebaseerd.

De allerlekkerste vitello tonnato maak je natuurlijk met het recept van de beste leermeester. In ons geval is dat d’Antuono. Wij koken vaak uit zijn kookboek en zijn vitello tonnato recept is echt te lekker. Je maakt de vitello in twee stappen. Je braadt eerst het vlees. Voor het vlees kan je het beste kalfsmuis gebruiken. Hier wordt ook fricandeau van gemaakt, dit haal je bij de slager. Je kunt je slager ook vragen om na het braden het vlees voor je heel dun te snijden, want hoe dunner het vlees hoe lekkerder. Als je vlees is afgekoeld maak je de saus heel makkelijk door de ingrediënten te mixen tot een gladde saus.

Nadat je de tonnato hebt gemaakt is het een aanrader om de smaken even in te laten trekken. Dit maakt het nog lekkerder. Je kunt het dus goed van tevoren bereiden en later serveren. Dan is het écht flink smullen geblazen. Lekker met crostini of geroosterd broodje.

Zo maak je de allerlekkerste Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Recept printen
Aantal personen: 6 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 5.0/5
( 1 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor het kalsvlees:
  • 400 gr. kalfsmuis
  • 2 tenen knoflook, in lange stukken gesneden
  • 2 ansovisfilets, in lange stukjes van 2 cm
  • 3 verse blaadjes salie
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • 1/2 el. roomboter
  • 1 1/2 el.olijfolie om in te bakken
  • 125 gr. soepgroente
  • 1 ui, gesneden
  • 1 glas witte wijn
  • 1 glas vleesbouillon
  • *
  • Voor de tonijnsaus:
  • 1 blikje tonijn (140gr.)
  • 1 ansjovisfilet
  • 2 1/2 el. kappertjes
  • 75 ml. mayonaise
  • versgemalen peper
  • 1 el. vers citroensap
  • *
  • Verder nodig:
  • Braadpan
  • Rolladetouw
  • Staafmixer of magimix

Bereiding

Kalfsvlees maken

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Maak in het vlees aan alle kanten smalle gaatjes (maak net zoveel gaatjes als je knoflook en ansjovis stukjes hebt) van ca. 1,5 - 2 cm diep en stop hier om en om de knoflook en ansjovis stukken in. Bind rondom het vlees touw om de salie en rozemarijn onder te stoppen en vast te zetten voor het braden. 

Verwarm een braadpan met de boter en olijfolie en braad het vlees rondom bruin. Voeg daarna de ui en soepgroenten toe en bak dit even mee. Blus het geheel af met witte wijn en vleesbouillon en breng het geheel aan de kook. Zet de pan met alle ingrediënten in de oven en laat dit in 25 minuten garen (draai tussendoor het vlees een keer).  Zet daarna het vlees apart om af te koelen en zet de groente met vocht apart om af te koelen.  

Tonijnsaus maken en opdienen

Schep de afgekoelde groenten van het vlees met 3/4 van het vocht in een kom of magimix en doe de tonijn, ansjovis, een eetlepel kappertjes, de mayonaise, citroensap en wat gemalen peper erbij. Mix het geheel met een staafmixer of de magimix tot een gladde saus. Je kunt eventueel nog wat meer vocht toevoegen om het iets smeuïger te maken. 

Haal nu het touwtje van het vlees en snijd het in zo dun mogelijke plakken (je kunt je slager ook vragen om dit voor je te doen). Verspreid de dunne plakken op een groot bord of schaal en smeer het tonijnmengsel erover. Garneer het met de rest van de kappertjes en eventueel wat rucola. 

Eet smakelijk!

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
error: Content is protected !!