Wij zijn écht supergek op aardbeiensloffen alleen.. ze zijn niet altijd te verkrijgen bij de bakker. Als je zoekt op recept aardbeienslof krijg je altijd een recept voor twee en wij willen er maar één maken. Plus je hebt een sloffenvorm nodig. Genoeg bezwaren om niet zelf de keuken in te gaan denk je. Maar we kunnen niet zonder dus hebben we het recept gemaakt voor één slof en die is zo verschrikkelijk lekker!!
Na de zoveelste mislukte zoektocht naar een aardbeienslof (uitverkocht, niet gemaakt of geen aardbeienseizoen) hebben we de mouwen opgestroopt en zijn we zelf aan de slag gegaan. We hadden dit klusje al wat jaren uitgesteld, omdat we hiervoor de bestaande recepten voor twee sloffen moesten omrekenen naar één recept aardbeienslof. Daarnaast moesten we op zoek naar een speciale sloffenvorm, die we ook niet overal konden krijgen.
Maar het is gelukt en hoe! Het recept omrekenen was even een dingetje. Het grote voordeel is dat wij dat nu niet meer hoeven doen. De sloffenvorm bleek prima verkrijgbaar. De eerste zelfgemaakte aardbeienslof was een doorslaggevend succes. Nu we weten hoe we dit doen ligt de weg open naar veel meer sloffen met aardbei, framboos en meer!
Een slof is opgebouwd uit 3 onderdelen. Je maakt eerst het deeg voor de bodem. Hier bovenop spuit je een laagje zelfgemaakt spijs. Deze bodem bak je gaar en knapperig in de oven. Daarna maak je banketbakkersroom. Hiermee maak je de bovenkant van de slof mooi op. Tot slot gaan natuurlijk de aardbeien erop. Je maakt de slof af met toefjes slagroom en dan kan het smulfestijn beginnen. De spijs (net als de banketbakkersroom) kan je van tevoren maken, dat scheelt weer. De slagroom kan je eventueel versterken met slagroom versterker, zodat het langer goed blijft (was bij ons niet nodig ;-).
Het is een (leuke) klus, maar helemaal de moeite waard want hij is zo verschrikkelijk lekker!! Ook heerlijk met frambozen of ander fruit.
Zo maak je de aardbeienslof:
Ingrediënten
- Voor het deeg vorm 24x9 cm (ingrediënten voor vorm van 27x13 cm tussen haakjes):
- 125 gr. bloem (200 gr)
- 1 tl. bakpoeder (11/2 tl.)
- 90 gr.boter (145 gr.)
- 50 gr. suiker (80 gr.)
- 40 gr. bruine basterdsuiker (65 gr.)
- 1/2 eidooier (1)
- 1/4 citroenrasp (1/2)
- 1/8 tl. zout (1/5)
- 1 el bloem voor bestuiven plank
- 1/2 el. boter
- Voor het amandelspijs:
- 84 gr. blanke amandelen
- 84 gr. suiker
- 1 tl citroenrasp
- 1/2 -1 ei
- Voor de banketbakkersroom:
- 250 ml. melk
- 1/2 vanillestokje
- 50 gr. suiker
- 2 eidooiers
- 23 gr. maïzena
- Voor de slagroom en aardbeien:
- 125 ml. slagroom
- 15 gr. suiker
- 1/2 zakje slagroom versteviger (bijv. Klop-Fix)
- 250 gr. aardbeien, gewassen zonder kroontjes
- 1 el.poedersuiker
- *
- Verder nodig:
- Sloffenvorm van 24x9 cm of 27x13 cm
- Spuitzak met glad mondje voor spijs en room, groter kartelmondje voor de slagroom
- Bakpapier
- Bakplaat voor in de oven
Bereiding
Bodem met spijs maken:
Maak eerst het deeg: meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed dit goed door elkaar. Maak er een ronde bal van, verpak dit in vershoudfolie en leg dit 30 minuten tot een uur in de koelkast. Verwarm de oven vast voor op 180 °C.
Maak dan de spijs (kan ook dag van tevoren): hak de amandelen, suiker met de citroenrasp samen fijn in een keukenmachine. Doe het ei erbij (voor 1/2 ei kan je het beste 1 ei klutsen en dan 1/2 gebruiken). Meng totdat je een mooi mengsel hebt. Je kunt de spijs ook van tevoren maken. Wikkel het dan tot gebruik in vershoudfolie en bewaar het in de koelkast. Als de spijs na het koelen wat stug is, kan je het verdunnen met een half ei. Het moet smeerbaar zijn voor gebruik.
Maak en bak de bodem: bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit -op een plank met wat bloem- tot 7-8 millimeter dik. Druk de met boter ingevette sloffenvorm in het deeg. Verwijder de deegrandjes eromheen en leg de sloffenvorm met deeg op het bakpapier op de bakplaat. Vul een spuitzak met het zelfgemaakte spijs en spuit het met een glad mondje op de bovenkant van het deeg. Houd 1,5 cm. van de randen vrij! Nu mag de slof in de oven. Bak de slof in 23 tot 28 minuten gaar en haal de vorm er direct af na het bakken. Laat de slof vervolgens afkoelen.
Opvullen maar!
Maak eerst de banketbakkersroom (kan dag van tevoren): snijd het halve vanillestokje open en schraap met een klein lepeltje alle vanillekorreltjes eruit. Doe het stokje met de vanillekorrels samen met 225 ml. melk in een steelpannetje en breng dit aan de kook. Klop ondertussen de rest van de melk met de suiker en eidooiers goed door elkaar. Voeg aan het eind de maïzena toe en klop het samen mooi glad. Haal zodra de melk kookt het vanillestokje eruit en giet al roerende de helft van de vanillemelk door het suiker-ei-melk mengsel. Roer dit goed door en giet dit mengsel bij de resterende vanillemelk in de pan. Zet dit weer op het vuur en breng dit langzaam weer aan de kook om het zacht kokend in te laten dikken, dit duurt zo'n 2 minuten. Blijf goed roeren! De room is nu klaar.
Om te voorkomen dat er een vel op je room komt, moet je deze afdekken met vershoudfolie. Druk de vershoudfolie op de room en zorg dat er zo min mogelijk zuurstof tussen komt. Laat de room verder afkoelen. Je kunt de room ook van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Om de room dan te gebruiken moet je deze even opkloppen met de mixer voor gebruik.
Maak daarna de slof op: zodra de room is afgekoeld kan je deze in een spuitzak doen met een glad spuitmondje en de bovenkant van de vorm hiermee opspuiten. Zorg ervoor dat je 1/2 - 1 cm ruimte overhoudt aan de buitenkant (zie foto hierboven). Hierna kan je de aardbeien erover verdelen. Klop tot slot de slagroom op met de suiker (en eventuele versteviger) en spuit deze in toefjes met een spuitzak met een groter kartelmondje op de slof. Maak het geheel af met wat poedersuiker.
Nu heb je wel je heerlijke aardbeienslof verdiend, geniet ervan!!
4 reacties
Hai, ik heb een vraag over het recept van de aardbeienslof, er staat de hoeveelheid en dan staat er achter een hogere hoeveelheid tussen haakjes, wat moet ik nou aanhouden? Gr Anja
Hoi Anja, de hoeveelheden tussen haakjes zijn voor de grote slof van 27×13. De gewone hoeveelheden zijn voor de kleine slof van 24 x 9 cm. Ik zal het even aanpassen voor de duidelijkheid. Dank voor je vraag, veel plezier met bakken💖
De ingrediënten voor het amandelspijs en het banketbakkersroom: is dat voor de kleine sloffenring of voor die van 13×27? Daar staat namelijk geen grotere hoeveelheid tussen haakjes achter. Misschien een domme vraag, maar ik ben nog niet heel ervaren.
Overigens complimenten voor het werk wat er in dit artikel is gestoken.
Dank je wel! Ik heb het recept aangepast voor de verschillende bakvorm maten. Die verschillende maten (tussen haakjes) zijn alleen voor het deeg van de slofbodem, die zijn per maat anders. De ingrediënten voor het spijs, de banketbakkers room, slagroom en aardbeien kan je voor beide maten gebruiken. Als je wat over hebt, kan je lekker wat meer snoepen;-) Veel bakplezier!