MonChoutaart met koekbodem

door Babs
MonChoutaart met koekbodem

Een taart die altijd gemaakt mag worden is onze monChoutaart, een echte familie favoriet. De combinatie van heerlijke kersen, de zoete Bastogne koek en de romige monChou-slagroom vulling met een beetje citroen is gewoon geweldig! We maken de taart volgens familierecept; eerst via papiertje van oma, wat na scheuren en verouderen voor de zekerheid ingescand is. Want als we één recept koesteren, is het deze wel.

Een monChoutaart is altijd opgebouwd uit drie delen: een bodem van koek met boter, een romige kaasvulling met monChou, slagroom en suiker en een topping van vruchten. Je kunt behoorlijk variëren met de bodem en vulling. Zo wisselen wij wat betreft de bodem af. We kiezen vaak Maria koekjes omdat ze de helft van het suiker (20 gr. per ons) bevatten van Bastogne koeken (40 gr. suiker per ons). Bastogne koeken geven wel een extra boost aan de taart, dus die vinden we wel erg lekker. Je kunt natuurlijk ook andere koekjes gebruiken voor de bodem zoals oreo’s.

De vulling van de taart veranderen wij eigenlijk niet. Wat leuk is om te weten, is dat je monChou -ondanks dat de naam Frans aandoet- niet in de buitenlandse winkels zult vinden. Hij wordt alleen voor Nederland gemaakt door Friesland Campina. Wat trouwens wel lekker is voor de afwisseling is om stukjes ananas door de vulling te doen (je hebt dan geen topping meer nodig).

Voor de topping kan je van alles kiezen. Wij vinden fruit erg lekker en vooral kersen. Maar aardbeien, mandarijn, ananas en kiwi worden ook vaak gebruikt. Of wat dacht je van karamel of gekleurde muisjes voor een geboorte taart? Je kunt er alle kanten mee op en hij is altijd lekker!

Zo maak je MonChoutaart met koekbodem:

MonChoutaart met koekbodem

Monchoutaart met koekbodem

Recept printen
Aantal personen: 8 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.5/5
( 8 beoordeling )

Ingrediënten

 • 175 gr. Bastogne- of Maria koekjes
 • 140 gr. roomboter
 • 100 gr. basterdsuiker
 • 1/4 l. slagroom
 • 2 pakjes MonChou kaas
 • 2 blikjes Jonker vlaaivulling (kersen)
 • 1 tl. citroensap
 • water
 • 4 bl. witte gelatine
 • *
 • Verder nodig:
 • Ronde taartvorm
 • Mixer

Bereiding

Voorbereiden:

Vet de taartvorm in met wat boter. Stamp de koekjes fijn. Dit kan je in een keukenmachine doen of door de koekjes in een zakje te doen en er met een deegroller of iets anders zwaars op te slaan. Zorg dat de koekjes goed verkruimeld zijn. 

MonChoutaart met koekbodem maken:

Maak eerst de bodem: smelt de boter voorzichtig in een (steel)pan en roer de koekkruimels erdoor. Je kunt nu nog eventuele grotere stukjes koek klein stampen. Meng de boter goed met de koek zodat alle kruimels boter hebben opgenomen. Stort vervolgens de boter-koekkruimels in de taartvorm en druk ze goed aan, zodat het een mooie egale bodem wordt. Zet de vorm in de koelkast zodat de boter hard kan worden en de bodem stevig. 

Maak nu de vulling: laat de blaadjes gelatine in wat koud water weken (zorg dat ze allemaal onder water zijn). Klop de slagroom in een vetvrije kom stijf. Klop in een andere kom de monChou kaas met de suiker door elkaar. Meng de slagroom door het monChoumengsel (niet mixen!).

Doe anderhalve eetlepel water met de citroensap in een steelpannetje en warm dit op. Doe zodra het opgewarmd is (hoeft niet te koken, het is warm genoeg als de damp eraf komt) de uitgeknepen blaadjes gelatine door en roer ze even door. Haal het van het vuur zodra de gelatine is opgelost. Voeg de gelatine bij het slagroom-monChou mengsel en schep dit rustig door zodat het goed mengt.

Nu kan je de vulling op de afgekoelde taartbodem verspreiden.  Tip: dit lukt het beste met een spatel. Je krijgt hiermee ook de vulling goed uit de kom. Zet de taart afgedekt twee uur in de koelkast om op te stijven. Hierna kan je de kersen met vulling over de taart uitstrijken. Bewaar de taart in de koelkast tot gebruik of snijd hem lekker aan.  

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.

Laat een bericht achter

error: Content is protected !!