Wat smaakt nou lekkerder in de winter en herfst dan warm appelgebak? Deze appelroosjes maak je in een handomdraai en ze zien er ook nog leuk uit. Je maakt de appelroosjes met bladerdeeg, spijs, appeltjes en kruiden. Superleuk als verrassing bij de thee of lekker als toetje met wat ijs!
Zelfs heel Holland bakt appelroosjes. Alleen bakken ze bij heel Holland bakt een mini appeltaartje met een appelroosje er bovenop. In ons favoriete recept heb je minder werk. Je legt de appeltjes op een strookje bladerdeeg met spijs. Dit rol je op tot een roosje en bak je af in de oven. Ook heerlijk bij een high tea, succes gegarandeerd!
Ingrediënten
- 2 appels
- 2 el. citroensap
- rol vers bladerdeeg (koelvak)
- 125 gram amandelspijs
- 2 el. fijne kristalsuiker
- 2 tl. kaneel
Bereiding
Knip uit bakpapier 10 vierkantjes van 10 bij 10 centimeter. Verwarm de oven vast voor op 190 °C.
Was de appels en boor het klokhuis eruit met een appelboor. Halveer de appels en snijd de helften in heel dunne plakjes (met scherp mes of mandoline). Doe de plakjes in een kom en besprenkel de plakjes met citroen. Schenk er daarna 1 liter kokend water over en laat dit 3 minuten staan. Giet de appelschijfjes daarna voorzichtig af in een zeef.
Snijd uit de rol bladerdeeg 10 repen van 24 bij 4 cm. Snijd het amandelspijs in zo dun mogelijke plakjes in de breedte. Leg dwars over een reep bladerdeeg aan de bovenkant de plak dunne amandelspijs. Houd 1,5 cm vrij aan de onderkant.
Leg vervolgens de appelplakjes op de amandelspijs en bestrooi ze met wat kaneel en een beetje suiker. Zorg ervoor dat de appeltjes elkaar overlappen en de ronde kant uitsteekt. Houd ook nu weer 1,5 cm. vrij aan de onderkant. Klap vervolgens de onbedekte 1,5 cm. bladerdeeg over de appeltjes met spijs heen, zodat je ze vast vouwt.
Nu kan je het gebakje oprollen tot een roosje. Deze zet je op het stukje bakpapier in een muffin vorm zodat de vorm goed blijft. Herhaal dit nog 9 keer.
Bak de rozen gaar in circa 30 minuten (kijk de laatste minuten even goed of ze niet te hard gaan, elke oven is anders) en laat ze even afkoelen.
Lekker met ijs als toetjes of bij de high tea!