Fantastische citroentaart uit Saint Tropez

door Babs
Fantastische citroentaart

Een tijdje terug kregen we helemaal het Zuid-Frankrijk gevoel van de strak blauwe lucht en de warme zon. Om Frankrijk in huis te krijgen hebben we deze fantastische citroentaart gemaakt. Hij is echt heerlijk met een droge, knapperige bodem en zachte, luchtige citroen vulling. We voelden ons helemaal op vakantie, heerlijk!

Om het echte Frankrijk gevoel te krijgen zijn we aan de slag gegaan met het kookboek van Nina Parker Saint Tropez. We hebben niet alleen een overheerlijk taart gebakken maar hebben ook dragon kip en een walnoten sperziebonen salade gemaakt, superlekker! We zijn nog niet klaar met het boek want er staan zoveel lekkere recepten in, dat we nog wel even doorgaan met bakken en koken.

De taartbodem maak je vrij eenvoudig. Wat opvalt als je hem eet, is dat hij ondanks de romige vulling met veel eieren toch droog en knapperig blijft. Dat maakt de smaakcombinatie erg lekker. De vulling maak je au bain marie en moet je 10 minuten kloppen, dus dat moet je even volhouden. Daarna is je vulling mooi gebonden en luchtig. Hij kan zo de oven in dus daarna ben je snel klaar.

Bij het afbakken moet je even opletten. De bovenkant kleurt snel bruin, terwijl de binnenkant mooi geel blijft. Je bakt de taart in ca. 15-20 minuten af en moet er even bijblijven om te voorkomen dat de taart te hard gaat. Daarna is het echt smullen geblazen. De taart moet even afkoelen maar oh lala….wat heerlijk!

Zo maak je de fantastische citroentaart:

Fantastische citroentaart

Fantastische citroentaart uit Saint Tropez

Recept printen
Aantal personen: 10 Voorbereidingstijd: Kooktijd:
Nutrition facts: 200 Aantal calorieën 20 grams Vetten
Aantal sterren 4.3/5
( 7 beoordeling )

Ingrediënten

  • Voor het deeg:
  • 240 gr. bloem
  • 75 gr. poedersuiker
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 112,5 gr. koude ongezouten boter in stukjes
  • 1 eidooier
  • 1,5- 3 el. koud water
  • zeezout
  • *
  • Voor de vulling:
  • 1 vanillestokje
  • 3 eieren
  • 5 eidooiers
  • 180 gr. fijne kristalsuiker
  • geraspte schil van 5 (bio) citroenen
  • sap van 2 1/2 citroen
  • pulp van 1 1/2 passievrucht
  • 150 gr. zachte ongezouten boter
  • *
  • Verder nodig:
  • Springvorm van ca. 25 cm
  • Bakbonen/kralen/ketting
  • Mixer
  • Vershoudfolie

Bereiding

Voorbereiden:

Meng de bloem, suiker en de citroenrasp met wat zout. Voeg daarna de boter en de eidooier toe en kneed dit een minuut. Voeg dan het water toe en kneed het deeg tot een soepel is en je er een bal van kunt maken. De bal pak je in in folie en leg je een half uur in de koelkast. Vet ondertussen de taartbodem in. 

Snijd een vanillestokje door de helft en schraap met een klein lepeltje de vanillekorreltjes eruit. Rasp de 5 biologische citroenen en pers 2 1/2  citroen uit. 

De citroentaart bakken: 

Bak eerst de bodem: Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht oven). Bekleed met het deeg de binnenkant van de springvorm en maak met het deeg een klein opstaand randje van ongeveer 2,5 cm. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Je moet nu eerst de bodem bakken. Om te voorkomen dat de bodem omhoog komt kan je de bodem vullen met bakbonen of bijvoorbeeld een bakkralen ketting, dit heet 'blind' bakken. Bak de bodem in de oven in ca. 25 minuten tot hij licht verkleurd maar nog niet goudgeel is. Laat de bodem afkoelen op een taartrooster en verwijder voorzichtig de ring van de springvorm. Verhoog de oventemperatuur tot 220 °C. 

Maak nu de citroenvulling: de vulling maak je au bain marie. Je vult de bodem van een grote pan met water wat net niet kookt en zet daar een kleinere pan of hittebestendige kom in. Het is belangrijk dat de kleine pan niet het water raakt. Doe de eieren met de dooiers en de suiker in de kom en klop met de mixer totdat de suiker is opgelost. Voeg -terwijl je blijft kloppen- de citroenrasp met het sap, de passievruchtenpulp en de vanille toe. Blijf goed kloppen, zodat de eieren binden en niet schiften. Blijf nu 10 minuten kloppen. Terwijl je klopt, zie je het mengsel wat dikker worden. Na 10 minuten voeg al kloppend beetje bij beetje de boter toe. Deze klop je door de vulling totdat hij gesmolten is. 

Vul de taartbodem en bak de taart af: zet de taartbodem op een bakplaat en giet de vulling in de taartbodem (het kan zijn dat je wat teveel hebt, giet door tot de rand maar niet erover). Open de oven en schuif héél voorzichtig de bakplaat erin. Bak nu de taart in 5 minuten goudbruin en zet de oventemperatuur daarna wat lager op ca. 175 °C. Bak de taart nog 10-15 minuten en check of deze gaar is door deze wat heen en weer te bewegen, als de taart niet teveel beweegt is hij klaar. Het midden mag nog iets bewegen,  dat stolt als de taart kouder wordt. Na al je werk is het belangrijk dat je het laatste kwartier goed checkt of je taart niet te bruin wordt of te gaar, zet je oven in dat geval wat lager. 

Laat de taart afkoelen en bewaar hem in de koelkast. Oh la la, dit is écht een toptaart. Merci Nina!

 

 

Heb je dit recept gemaakt?
Superleuk om te zien hoe het is gegaan! Deel je foto en tag Familiefavorieten op Instagram.
error: Content is protected !!